BESLENMENİN DE KURALLARI VAR!
Medline Adana Hastanesi’nden Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, “Sağlıklı beslenme sağlıklı bir mutfakla başlar. Eğer mutfağınıza sağlıklı malzemeler giriyorsa, o mutfaktan sağlıklı yemekler çıkıyor demektir. Tabi ki tüketirken ölçülü olmak koşulu ile!” diyerek sağlıklı beslenme için yapılması gerekenleri anlattı.
Beslenme, uzmanlar tarafından sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli bir şekilde yapılması gereken davranış biçimi olarak tanımlanıyor. Sağlıklı beslenme içinse bilinçli ve dengeli beslenme gerekiyor. İnsan metabolizmasının sağlıklı beslenme için her çeşit besine ihtiyacı olduğunu söyleyen Medline Adana Hastanesi’nden Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, “Sağlıklı beslenme sağlıklı bir mutfakla başlar. Eğer mutfağınıza sağlıklı malzemeler giriyorsa, o mutfaktan sağlıklı yemekler çıkıyor demektir. Tabi ki tüketirken ölçülü olmak koşulu ile!” diyerek sağlıklı beslenme için yapılması gerekenleri anlattı. Öğün atlamayın Sağlığın korunması için beslenme kurallarına dikkat etmek gerekiyor. İnsanlar hayatlarını devam ettirebilmek için belirli aralıklarla beslenirler. Sadece açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak için atıştırmak ya da ne isteniyorsa onu sınırsızca yemek sağlığı tehlikeye atan bir davranış şeklidir. Bu nedenle ilk kural olarak 3 öğün düzenli beslenin, öğün atlamayın. Dengeli beslenin Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmek şart. İhtiyacımız olan besinler; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve su gibi öğelerden meydana gelir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bunların hepsinden gerekli miktarlarda ve düzenli bir şekilde almaktır. Tabağınızda her renk sebze-meyve olsun Bazen size iyi gelen bir besin grubu, eğer hassasiyet veya alerji sorunu varsa başka bir kişiye iyi gelmeyebilir. Ancak beslenmede temel ve basit prensipleri uygulamak herkese fayda sağlar. Bu nedenle tabağınızda her renk sebze-meyve olmasına özen göstermeniz farklı vitamin ve mineraller yönünden zengin beslenmenizi sağlayacaktır. Lifli besinler bağırsak dostudur Kuru fasulye, elma, armut, ıspanak, havuç, enginar, karnabahar, marul gibi besinlerle lif tüketiminizi arttırın. Çünkü lifli gıdalar hem sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur hem de tokluk hissi vererek fazla kilo alımının önüne geçer. Beyaz ete ağırlık verin Sağlıklı bir beslenme düzeninde her şeyde olduğu gibi et tüketiminin de dengeli olması gerekir. Kırmızı eti mümkün olduğunca az tüketin. Deniz mahsulleri, hindi ve tavuktan oluşan beyaz et tüketimine ağırlık verin, ancak bunların derilerini yemeyin. Bu besinleri pişirirken
fırında, buğulama veya haşlama şeklindeki pişirme tekniklerini kullanın. Ruh sağlığınız da önemli
Depresyon başta olmak üzere birçok hastalığa karşı kalkan olan Omega-3 tüketimini ihmal etmeyin. Sardalye, somon, avokado, yumurta, ceviz, chia ve keten tohumu gibi besinler Omega-3 deposudur. Bunlardan uzak durun! Trans yağ içeren gıdalardan uzak durun. Kan şekerinizi dengede tutmak için şeker ve un içeren yiyecekleri sofranızdan kaldırın. Market raflarındaki işlenmiş ve paketli gıdalara sepetinizde yer vermeyin, fast-food tarzı beslenmeden kaçının. Bol su için En faydalı içecek sudur. Günde en az 10 bardak su tüketmeye özen gösterin. Yemek aralarında ve sabah uyanır uyanmaz su içmeye çalışın. Su içmekte zorlanıyorsanız içine birkaç ince limon dilimi veya tarçın çubukları ekleyerek suyunuzu lezzetlendirin. Gazlı içecekleri tüketmekten kaçının. İçtiğiniz çay-kahve vs. suyun yerini tutmazlar. Bu içecekler, idrar söktürücü etkilerinden dolayı vücudunuzun daha fazla suya ihtiyaç duymasına neden olurlar.
YORUMLAR