Bin Aydan Hayırlı Bir Gece Leyle-i Kadir (Kadir Gecesi)
Kur'an-ı Kerim'de ismen geçmekte ve hakkında müstakil bir sure (Kadir Gecesi) bulunmaktadır.
Duhan suresinin üçüncü ayetinde sözü edilen "mübarek bir gece"den maksat da tefsircilerin çoğunluğa göre Kadir Gecesi olduğundan bu gece hakkında "Mübarek Gece" nitelemesinin bizzat yüce Allah tarafından yapılmış olduğu söylenebilir.
"Mübarek" kutlu bereketli ve hayrı bol, kudsi değeri olan demektir. Kadir suresin-de bu geceden tazimle söz edilir ve "bin aydan hayırlı, meleklerin ve Ruhuil-Kudüs'ün indiği ta fecre dek esenlik dolu bir gece" olduğu anlatılır; özellikle Kur'an-ı Kerim'in o gece indirildiği vurgulanır.
"Kadir" kelimesi sözlükte, güç getirmek manasının yanı sıra, hüküm takdir, şeref, ululuk ve tazyik gibi anlamlara da gelir. "Kadir Gecesi"nde bu manaların her biri mevcuttur.
Kadir suresinde (97/1) Kur'an'ın bu gecede indirildiği, Bakara suresinde de (2/185) Ramazan ayında indirildiği belirtilir. Buna göre Kadir gecesinin Ramazan ayı içinde olduğu açıktır. Hadis-i Şerifler-deki bilgilerden hareketle Kadir gecesinin Ramazanın hangi gecesine denk geldiği kesin kes söylenmemekle beraber, bunun yirmi yedinci gece olduğunun ittifaka yakın bir kanaat vardır.
Zamanının kesin olarak bildirilmemesi insanların ona güvenip diğer zamanlarda kulluk görevlerini ihmal etmemelerinin hedeflenmesi gibi bazı hikmetlerle açıklanmıştır.
Bir Hadis-i Şerifte: "Kim inanarak ve sadece Allah rızası için Kadir Gecesinde kalkarsa (o geceyi ihya eder, değerlendirirse) geçmiş günahları bağışlanır" buyurur (Buhari).
Bu gecede kalkıldığında, gecenin nasıl ihya edileceği ayetlerde ve hadislerde açıklanmadığına göre bu mü'minin kendisine bırakılmıştır. Namaz, dua ve istiğfar, tefekkür ve zikir, Kur'an okumak, muhtaçlara yardım etmek, yakınlarının ve din kardeşlerinin gönüllerini almak gibi ameller en güzel değerlendirme yollarıdır.
Hz. Peygamber(s.a.v)'in, bu geceye denk gelebilmek için ibadet ve taate ayrılan bir program içinde Ramazanın son on gününü itikâfla geçirdiği bilinmektedir.
Bu gecenin feyzinden mahrum kalmak istemeyenler hiç değilse yatsı-teravih ve sabah namazlarını cemaatle kılmaya gayret etmeli, din kardeşleri ile birlikte yapılan dualara katılmalıdır.
Hz. Aişe (r.a)den rivayet edildiğine göre Rusulullah (s.a.v): "Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet." şeklinde dua ediniz buyurdu. Kadir gece-sinden söz eden bir hadiste: "Ondan mahrum olan çok büyük şeyden mahrum olmuştur." buyurulur. (Müsned)
(Leyle-i Kadir)
Adına bin mana eklenen gece
Bin aylık hayırla denklenen gece
Sıyamla,kıyamla, beklenen gece.
Sende indi, bize Hazreti Kuran.
Ağardı ufkumuz, dağıldı duman.
Hem zarf oldun, ve hem mazruf, ne taht bu.
“Zikr” içinde, meth olunmak, ne baht bu.
Mustafa’nın hürmetine, bir ahd bu.
Bil “Kadr”ini, ol pür safa, her zaman.
Aksi halde, hallerimiz pek yaman.
Gelişinle nurlar parlar, yoğunur.
Yol gözleyen yaşlı gözler avunur.
Rahman’dan bizlere armağan, onur,
Ğufran mevsimisin, etmeyiz güman.
Biliriz “Kadr”in, kıymetin heman.
Kam alırlar senden yer, gök, felekler.
Emr-i Hakk’la iner, ruh ve melekler.
Kabul olur, dua, niyaz, dilekler.
Sana ermek, ne haz, ne baht, el-eman,
Kurtulur, umudun Mevla’dan uman.
Kalplerimiz cilalanır, aklanır.
Gönüllerden günah kiri paklanır.
Bir ömürlük ecir, bunda saklanır.
Feyizli Kandil’dir, “Fecr” e dek yanan.
Pervaz etsin O’nda Hakk’a dayanan.
Sağnak gibi iner, Rabb’in rahmeti.
Süpürür, kederi, ye’si, zahmeti.
Seher yeli, siler, atar zulmeti.
Ayrılır, bu demde, taneyle saman.
Afvedilir, bunda Gaffar’ı anan.
Ta derundan yanıp, secdeye varın.
Hulus-i kalp ile Hakk’a yalvarın.
Firdevs-i Âla’dır, yeriniz yarın.
İhya eyle O’nu, erdiğin zaman.
Say kendini, gaza eden kahraman
İmran HOCA sen de, gafletten uyan.
Şol dağlar misali, günahına yan.
Menzile eremez bunda uyuyan.
Şafağa dek, selamettir, asuman.
Masiva’dan geç Mavera’yı an.
YORUMLAR