BÜYÜKŞEHİR'DEN ÇİFTÇİLERE CAN SUYU..
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal üretimi artırmak amacıyla yürütülen destek çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Kılılı Mahallesi’nde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Sulama Borusu Dağıtım Töreni gerçekleştirildi.
Açılış konuşmaları bölümünde kürsüye ilk gelen Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Mehmet Pişkin, Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal üretime verdiği destekleri anlattı.
Daha sonra kürsüye gelen Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanı Ömer Çedene, yaptığı konuşmada Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal üretime verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.
Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ı tarımsal üretimde de en üst seviyelere getirmek için gayret ettiklerini söyledi.
Başkan Erkoç yaptığı konuşmada: “Tarım bizim için vazgeçilmez, tarımsal üretim bizim için hayati nokta. 80 milyon nüfusumuz var. Tarımsal üretimimiz yeterli mi değil. Tam hedeflediğimiz, istediğimiz yerde değil. Son 15 yıldan bu yana hükümetimiz çok önemli çalışmalara imza attı. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türk tarımına çok büyük destekler verildi ve çok büyük gelişmeler oldu. Ama bizim hedeflerimiz daha da yüksekte. İnşallah sulanmayan bir karış toprak kalmayana kadar çalışmalarımız devam edecek. Türkiye’nin her tarafına dev barajlar yapıldı, sulama kanalları açıldı. Şurada gördüğünüz arazilerin içerisinden dev sulama kanalları geçmekte Ceyhan Nehri büyüklüğünde ve araziler sulanmakta. Aynı zamanda buralar kapalı devre sulama sistemi de yapılmakta. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak hükümetimizin yanında bu çalışmalarımızı hızlandırdık. Kahramanmaraş yerel ekonomisini nasıl kalkındırırız, Kahramanmaraş ekonomisini nasıl daha güçlü hale getiririz gayret ve çabası içindeyiz.
Zeytin dünyanın en stratejik ve en eski bitkilerinden bir tanesi. Zeytincilik alanında yoğun destek vermekteyiz. Bu yıl dağıtacağımızla birlikte Kahramanmaraş’ta 550 bin zeytin fidesini toprakla buluşturuyoruz ki bu on binlerce dönüm arazi demek. Milli ekonomiye, şehir ekonomine ve aile ekonomisine çok büyük katkıları olmakta. Bir yandan da hükümetimiz kırsal kalkınmada zeytin yağı fabrikalarına ve zeytin işleme tesislerine destek vermekte. Zeytin üretiminde biz Kahramanmaraş’ı birinci hale getireceğiz inşallah.
İkinci hedefimiz ceviz. Ceviz de stratejik bir bitki. Ülkemizde tüketilen cevizin bir kısmı ithal edilmekte. Kahramanmaraş’ta yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla bırakın ithal etmeyi ceviz ihraç eden bir ülke haline gelmek istiyoruz. Çağlayancerit ve Bertiz bölgesi bunun için çok önemli. Şimdi Elbistan bölgesinde de ceviz üretimiyle alakalı çalışmalarımız var. Çünkü Ekinözü-Elbistan arasındaki bölge de buna çok uygun. Bu konuda Sayın Valimizle de görüştük. Çağlayancerit’te dev bir ceviz işleme tesisleri yapıyoruz. 6 milyon TL’den fazla bir yatırımı olan bir tesis. Ama zeytinde olduğu gibi cevizde de fide dağıtımını artıracağız. Bazı hukuki problemler var o bölgeyle ilgili. Onları da hızlı bir şekilde çözerek yolumuza devam edeceğiz. Üniversitemizle görüşmelerimiz devam etmekte. Özellikle ceviz üretimiyle ilgili bir profesör arkadaşımız var. Her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz.
Göksun’da elma fidesi dağıttık. Bir de atmosferik kontrollü soğuk hava deposu yapıyoruz. Türkiye’nin en modern elma depolarından birisi. Bittiği zaman bölge ekonomisine çok büyük katkıda bulunacak.
Yani tarımsal alanda Kahramanmaraş’ın daha çok üreten bir şehir olması için her türlü desteği ve gayreti vermekteyiz. İnşallah bir Şıra Hali düşünüyoruz. Şıra pazarını kurduğumuzda Kahramanmaraş’taki şıra ürünlerinin değerlendirilmesini sağlayacağız. Kahramanmaraş çekirdekli üzüm üretiminde Türkiye’de ilklerde yer alıyor. İnşallah Kahramanmaraş bu tarımsal üretimde çok önemli noktalara gelecek.
Tarımsal üretim hepinizin bildiği gibi bir kültürdür. Yani kişide bilgi ve birikim yoksa mesela hiç ceviz yetiştirmemiş bir insana götürüp ceviz fidanı verseniz ona bakamaz, onu yetiştiremez.
Kırmızı biber üretiminde de fide dağıtımı yaptık. Verimi artırdık ve bunu daha da yaygınlaştıracağız. Biz bu projeleri örnek olsun diye yapıyoruz. İnşallah bunu çiftçilerimizin kendisi de yapacak. Yoksa bizim bu kadar fideyi dağıtma imkanımız yok. Bizim bu çalışmalarımızla üretim artışı oluyor ve ürün verimi iki katına çıktı. Kırmızı biberde rekoltemiz artacak.
Kısacası yaptığımız ve yapacağımız çalışma ve desteklerle her alanda Kahramanmaraş’ımızın doğusunu, batısını, kuzeyini güneyini hep birlikte kalkındıracağız” dedi.
Konuşmaların ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal hizmetlerde kullanılmak üzere kurulan deposu gezilerek çiftçilere verilecek sulama boruları incelendi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bugün yapılan törenle çiftçilere 895 bin metre sulama borusu dağıtımı gerçekleştirdi. Daha önce de 211 bin sulama borusu dağıtan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışması ile Kahramanmaraş il genelinde 92 bin dönüm tarım arazisi suya kavuştu.
YORUMLAR