BÜYÜKŞEHİR'E ULAŞIMDA BİR ÖDÜL DAHA
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne toplu taşımada yaptığı dönüşüme ikinci bir ödül daha geldi.
Radikal bir karar alarak toplu taşıma sisteminde büyük bir değişim başlatan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, çok kısa bir süre içerisinde şehir merkezinde hizmet veren ekonomik ömrünü tamamlamış dolmuşları kaldırarak, yepyeni modern ve teknolojinin son harikası, engelli vatandaşların da rahatlıkla kullanabileceği otobüsleri getirmişti.
İstanbul’da 8-10 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen 11. Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı’nda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne Transit Proje Yarışması’nda Hizmet Kalitesi Ödülü geldi.
TOPLU TAŞIMA TAM OTOMASYONA GEÇTİ
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç: “Kahramanmaraş’ımızda geçmişte dolmuşlarla ulaşım sağlanmaktaydı. Çocukluğumuzdan bu yana bu şehirde yaşadığımız için dolmuşlara binmekteydik ve bundan muzdariptik. Dolmuşların gayri sıhhi olması, çok eski modeller olması, klimalarının olmaması, yaktığı yakıtlarla çevreyi kirletmesi, mekanik sistemlerinin arızalı ve sağlam olmamaları, vatandaşların konforlu bir seyahat etmelerini engelliyordu. Neredeyse Kahramanmaraş’ta toplu taşıma diyebileceğimiz bir sistem yoktu.
Göreve gelir gelmez 30 Mart 2014 tarihinde mazbatayı alır almaz, bu dolmuşların değişmesi gerektiği fikri zaten daha öncesinden mevcuttu, derhal olaya el atarak dolmuşları otobüslere 1.5 yıl gibi bir zaman diliminde çevirdik hamdolsun. Tabi bununla yetinmedik. Bilgi İşlem Dairemizle belediyemizdeki elektrik-elektronik mühendislerimizle beraber birçok yazılımlar ürettik. Batıdaki otomasyon sistemlerinin vatandaşın hayatını kolaylaştırma yönünde, vatandaşlarımızın daha rahat seyahat edebilme adına sistemler kurarak takip yönünde çalışmalar yaptık. Bu otobüslerle beraber kartlı sisteme geçtik. 2014 sonu 2015’in başı gibi toplu taşımada parayı ortadan kaldırarak Kahramankart’a geçiş yaptık. ‘Bozuk para ver para üstü al, parayı verdin vermedin’ tartışmalarına bile şahit oluyorduk eskiden.
Bunun yanı sıra 5 ayrı güzergah vardı. Birisinin gittiği güzergaha bir diğeri gitmezdi. Şehir beş bölgeye bölünmüştü. Yavuz’un gittiği yere Fatih gitmez, Hastane’nin gittiği yere Yavuz gitmez, Evliya’nın gittiği yere Orman gitmezdi. Yani bir yerden başka bir yere gitmek için en az iki dolmuşa binmek gerekiyordu ve iki ayrı ücret veriliyordu. Bazı zamanlarda üç ve dört dolmuşa bile binmeniz gerekiyordu. Bu çok üzücü bir olaydı. Ama hamdolsun göreve gelir gelmez hem belediye otobüs filosunu güçlendirdik hem de dolmuşları otobüse çevirdik. Bu otobüsler de en son otomasyon sistemleri ile donatılmış durumda.
Uydu takip sistemi ile tüm otobüsleri takip ediyoruz. Hattından çıkan bir otobüse hemen derhal müdahale ederek neden hattı terk ettiğini öğreniyoruz. Olası bir olumsuzluğun önüne geçmek için takip sistemimizden tüm otobüslerimizi takip ediyoruz. Bunun haricinde otobüs şoförlerimizi hem eğitimlere tabi tutuyoruz hem de psikolojik testlerden geçiriyoruz. GBT’lerine felan bakıyoruz, öyle rastgele insan çalıştırmıyoruz. Eskiden dolmuşlarda adam geliyor üç gün çalışıyor sonra çekip gidiyordu. Ayrıca otobüslerin içerisinde bulunan kameralar yardımıyla hem şoförü hem de yolcuları takip ediyoruz. Otobüs içerisinde olası bir olumsuzluğa meydan vermemek adına. Yaşlılarımızı, dezavantajlı gruplarımızı, engelli vatandaşlarımızı ücretsiz taşıyoruz. Dolmuşlarda böyle bir durum yoktu. Türkiye’deki en ideal dönüşüm Kahramanmaraş’ta oldu” dedi.
KAHRAMANMARAŞ ÖRNEK OLDU
Başkan Erkoç getirdikleri yeni sistemle Kahramanmaraş’ın örnek olduğuna dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “ Bu otomasyon sistemi ile Kahramanmaraş’ımız örnek bir il haline geldi. Ben tüm mesai arkadaşlarımızı bu konuda tebrik ediyorum. Çünkü bizim yazılımlarımız çok önemli. Bizim yazılımlarımız Türkiye’de örnek. Çünkü tam anlamı ile otomatik kontrollü otomasyon sistemine geçen başka bir şehir yok diye biliyorum Kahramanmaraş dışında. Çünkü duraklarımız akıllı duraklar, otobüs sefer ve güzergahları cep telefonlarından mobil uygulama ile takip edilebilmekte,uydu ile otobüsleri takip ediyoruz, kameralarla otobüslerin içlerini takip ediyoruz, kartlardan hangi vatandaşımızın hangi araca bindiğini takip ediyoruz. Yani olası bir yanlışlık olmuşsa hangi kartla vatandaşımızın hangi araca bindiğini takip edebiliyoruz. Orada fiili bir saldırıya ve kötü bir muamele maruz kalmışsa onunla ilgili hemen müdahale edebiliyoruz. Yani tüm sistem kontrolümüz altında.
BU SİSTEMİ İL GENELİNE YAYIYORUZ
Sadece şehir merkezinde değil, il genelinde bu otomasyon sistemine geçeceklerine dikkat çeken Başkan Erkoç sözlerini şöyle tamamladı: “ Kahramanmaraş akıllı bir şehir, akıllı ulaşıma sahip bir şehir. Bunun karşılığında da İstanbul’da yapılan 11. Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi’nde bize bu ödülü layık gördüler, teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Toplu taşıma esnaflarımıza teşekkür ediyoruz çünkü onlar da bu işe el attılar ve dönüşümde bizlere yardımcı oldular. Ufak tefek sıkıntı olanlar yok mu var. Onları da takip ediyoruz ve gerekli cezalar var onu uyguluyoruz ki bu cezalar araç men’ine kadar gidiyoruz. Bu konuda da kesin ve net’iz. Bizim amacımız vatandaşımıza kaliteli hizmet vermek. Başka bir amacımız yok. Önemli olan vatandaşın memnuniyeti. İnşallah bu sitemi il geneline de yaymaya çalışıyoruz. Elbistan’da bir sistem kurduk ve Afşin’de de sisteme geçiyoruz ve diğer ilçelerimizde de geçeceğiz ve ideal ulaşımı il geneline yayacağız. Biz hep beraber Kahramanmaraş’ız diyoruz. Türkiye’nin birçok ilinde olmayan bu sistem Kahramanmaraş’ın en küçük ilçesinde bile olacak inşallah. Şehri akıllı şehir haline getirmede en önemli hizmet bu. Çünkü vatandaşın en çok kullandığı kamu hizmeti toplu taşıma. Bu çok önemsiyoruz. Kışın vatandaşın duracağı durakları klimalı hale getiriyoruz. Kışın soğuktan, yazın sıcaktan etkilenen bazı hastalarımız oluyor onlar için yerler oluşturduk. İnşallah Kahramanmaraş’ımızı daha güzel hale getireceğiz.”
YORUMLAR