ÇÖLLOLAR KÖMÜR HAVZASINDA OLUŞAN OBRUKLAR ELBİSTANA BAĞLI KIŞLA MAHALLESİNİ KORKUTUYOR

Kahramanmaraş’taki Çöllolar kömür havzasında oluşan obruklar dolayısıyla yerleşim alanlarının risk altında bulunduğunun açıklanması Elbistan ilçesine bağlı Kışla Mahallesi sakinlerini korkuttu.

ÇÖLLOLAR KÖMÜR HAVZASINDA OLUŞAN OBRUKLAR ELBİSTANA BAĞLI KIŞLA MAHALLESİNİ KORKUTUYOR
02 Eylül 2015 - 11:36 - Güncelleme: 02 Eylül 2015 - 11:44

Kahramanmaraş 'taki Çöllolar kömür havzasında oluşan obruklar dolayısıyla yerleşim alanlarının risk altında bulunduğunun açıklanması Elbistan ilçesine bağlı Kışla Mahallesi sakinlerini korkuttu. Mahalle sakinleri, topraklarının kirlendiğini, sağlıklarını kaybettiklerini ifade ederken, birde mahallede göçük korkusu yaşadıklarını belirterek, çözüm bulunmasını istediler. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 'ın, santrale komşu yerleşim yerlerinin tehdit altında olduğu ve taşınmaları için çalışma yapılacağı yönündeki açıklamaları, santrale komşu mahalleleri korkuttu. Kömür çıkartma çalışmalarının yapıldığı Kışla Havzası yanındaki Kışla Mahallesi sakinleri her gün göçük korkusu yaşadıklarını ve mahalle içerisinde oluşan çatlakların devasa boyutlara ulaştığını kaydederek, mahallenin bir an önce taşınması gerektiğini belirttiler. Evlerinin başlarına yıkılmasından korktuklarını anlatan Kışla Mahallesi Muhtarı Yakup Tekdemir, "Burası yapılalı 20 yılı geçti. Yapıldı yapılalı rahatsızlık içerisinde yaşıyoruz. Bakan beye teşekkür ediyoruz. Geç de olsa açıklama yaptı ama biz burada 20-25 yıldır kül yutuyoruz. Evlerimizin üzerine hiçbir şey seremiyoruz. Çok zor şartlarda günümüzü geçiriyoruz. 2005 yılında 17 bin dönüm olan arazi şu an bin dönüme düştü" dedi. 10 yıldan bu yana 120 metrelik uçurumda oturduklarını söyleyen Tekdemir, "Biz bir an evvel evlerin taşınmasını istiyoruz. Evlerin önündeki yarılmalardan korkuyoruz. Başka şehirlerden gelen çocuklarımız hasta oldular. Rüzgar estiğinde tozdan oturamıyoruz. Bizim mahallemiz ne yapılacaksa bir an önce yapılsın. Daha önce muhtarlarla birlikte köyün taşınması için dilekçe verdik. Ancak olumsuz yanıt geldi. Arazilerimiz gitti. Meralar gitti, 500 dolayında sondaj kuyusu mahallenin altını boşaltıyor. Her an göçük olur diye korkuyoruz. Yetkililerden çözüm bekliyoruz. Sesimizi duyurmak için her yolu deneyeceğiz" şeklinde konuştu. 

Yine mahalle sakinlerinden Muharrem Göçer ise, şunları aktardı: "Amacımız buranın istimlak edilmesi değil. Ancak şu durumda son 2 yıldan bu yana kokudan, gazdan rahatsız oluyoruz. Çocuklarımız astım-bronşit oldu. İnsanlar hasta. Bizi burada zehirlemesinler. Gereken yapılmazsa eylem bile yapacağız. Çünkü burada sağlığımız bozuluyor. Burada insanlar oturamaz şeklinde raporlar var. Kamulaştırma yapmasınlar ama sağlığımızı bozmasınlar." 

YORUMLAR

  • 0 Yorum