Doktor Sülükleri" Yurt Dışına Pazarlayacak
Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde bir kişi, evinin bahçesinde yetiştirdiği sülüklerle hem tedavi uyguluyor, hem de satışından elde ettiği gelirle ailesinin geçimini sağlıyor Sarıbıyık: "İnşallah bu hayvanları yurt dışına pazarlamayı hedefliyorum"
Andırın ilçesinde, şifalı bitkiler üzerine araştırmalar yapan bir kişi, havuzda yetiştirdiği sülükleri yurt dışına pazarlamaya hazırlanıyor.
Yaklaşık 10 yıl önce doğal ortamdan temin ettiği 30 sülüğü evinin bahçesine kurduğu havuzda yetiştiren Murat Sarıbıyık, sayıları 40 bine ulaşan sülükleri bazı hastalıkların tedavisinde kullanıyor.
Sarıbıyık, yaptığı açıklamada, halk arasında "doktor" ve "iyileştirici" olarak adlandırılan sülüklerle tedavi uyguladığını söyledi.
Sülükle tedavi yöntemini dedesinden öğrendiğini dile getiren Sarıbıyık, şunları kaydetti:
"Bu, halk arasında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hastalara bir saatlik tedavi uygulanıyor. Sülük tedavisinde sülüklerin vücudun hangi bölgelerine nasıl yapıştırılacağını bilmek gerekiyor çünkü yapışan sülükler, bir saatlik sürede sürekli kan emiyor. Tedavide rastgele yerlerde uygulama yapılmıyor. Aile olarak biz bu işi benimsedik ve yıllardan beri yapıyoruz. Hem üretimini yapıyoruz, hem de siparişle halkımızın taleplerini karşılıyoruz" dedi.
Sarıbıyık, dünyada en iyi sülüklerin Türkiye'de yetiştiğini ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Amerika ve Rusya'ya ihraç edildiğini ifade etti.
Sülükleri, evinin bahçesine kurduğu havuzda yetiştirdiğini anlatan Sarıbıyık, "Şu an 40 bin civarında sülük bulunuyor. Sülükler, doğal havuz içerisinde oluşan yosun, kil topraktaki mineraller ve çok küçük canlılardan besleniyor. Kan ve damar hastalıkları, varis, iltihaplı ve iyileşmeyen yaralarda, eklem romatizması, bel ve boyun fıtığı ve cilt hastalıkları tedavisinde uygulanıyor. İnşallah bu hayvanları yurt dışına pazarlamayı hedefliyorum" diye konuştu.
Yaz aylarında sülük tedavisine yoğun ilgi olduğunu dile getiren Sarıbıyık, tedavi amaçlı yurt dışından gelenlerin de olduğunu vurguladı.
Sarıbıyık, yurt içinde de bu işle uğraşan kimi işletmelerin iyileştirici sülüklere rağbet ettiğini sözlerine ekledi.
YORUMLAR