DONDURMA ÇALIŞTAYI YAPILDI
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve DOĞAKA işbirliği ile gerçekleştirilen Dondurma Çalıştayı’nda Maraş Dondurması masaya yatırıldı.
Ramada Otel’de gerçekleştirilen Dondurma Çalıştayı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür ve Turizm Şube Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmaları bölümünde kürsüye ilk gelen DOĞAKA Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ertuğrul Kazancı, Van’da şehit düşen askerlerimize ve vefat eden Vali Yardımcısı Ferhat Kurtoğlu’na başsağlığı dilekleri ile başladığı konuşmasında: “Doğu Akdeniz Kalkınam Ajansı olarak kaynakların yerinde ve etkin kullanılmasını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle bölgesel gelişmeyi hızlandırmayı hedeflemekteyiz.
Ajansımız 2010 yılından bu yana 500 proje gerçekleştirmiş ve bundan dolayı da 45 milyon lira kaynak aktarımını gerçekleştirmiştir.
Bölgede yerel katılımı ve sahiplenmeyi artırmak, ortak çalışma kültürünü geliştirmek ve yeni girişimleri desteklemek adına birçok çalışmalara imza attık.
Bugüne kadar tekstil zirvesi, çelik mutfak eşya çalıştayı, kültür balıkçılığı gibi birçok sektörde faaliyetlerimiz devam ediyor” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanvekili Muharrem Erantepli ise Kahramanmaraş’ı marka şehir yapmayı hedeflediklerini işaret ederek: “Burada Kahramanmaraş ve Maraş Dondurması’nın geleceğini konuşacak olan aydınlar, bilim adamları ve sektörün değerli temsilcileri, inanıyorum ki şehrimiz için yol gösterici meşaleler yakacaklarıdır. İnşallah bu meşalelerden aldığımız ışıkla şehrimizi hak ettiği yere hep birlikte taşıyacağız. Düzenlediğimiz “Dondurma Çalıştayı” ve daha sonra düzenleyeceğimiz “Dondurma Festivali” Kahramanmaraş'ımızın marka bir şehir haline gelerek, turist çekmesi için sürdürülen çok yönlü çalışmalarımızın önemli bir parçasıdır.
Kadim medeniyetimizin en eski şehirlerinden birisi olan Kahramanmaraş’ımız, doğasıyla, tarihi ve kültürüyle, ekonomisiyle, ticaretiyle, yazarları ve şairleriyle geleceğin en önemli marka şehirlerinden birisi olmaya aday bir dünya kentidir. Bu muhteşem şehrin vazgeçilmez lezzeti ise dondurmadır. Dondurma Dünyada en çok tüketilen ve çeşidi en fazla olan tatlıdır. Fakat bu tatlar arasında Maraş Dondurmasının özel bir yeri vardır. Kendine has aroması ve tadıyla, Kahramanmaraş Dondurması olarak da bilinen bu muhteşem süt ürünü, şehrimizin adıyla özdeşleşerek, zamanla yerelden evrensele uzanmış bugün adı ülke sınırlarının ötesinde bilinen bir sembol haline gelmiş, Kahramanlar Diyarı, Şairler ve Yazarlar şehri Kahramanmaraş’ımız aynı zamanda Dondurma Diyarı olarak ta anılmaya başlanmıştır. Öyle ki, Dünyada ismi Dondurma ile anılan iki şehir var, biri Roma diğeri de Kahramanmaraş’ımız. Kendine has bu farklı tadın ününü, ülkemizin sınırlarını aşarak birçok ülkeye ihraç ettikleri için huzurlarınızda Kahramanmaraşlı Dondurmacılarımıza teşekkür ediyor, bu büyük başarılarından dolayı onları kutluyorum” dedi.
Açılış konuşmaları bölümünde son olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Ömer Adar, Kahramanmaraş'ın dondurma sayesinde iyi bir şansının olduğunu dile getirerek, bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.Kentte 10 bin tona kadar dondurma üretildiğini kaydeden Adar, bu rakamların üzerine çıkılması gerektiğini aktardı. Vali Yardımcısı Adar: "Kahramanmaraş'ın hak ettiği dondurma üretimi 100 bin tondur. Çünkü ülkemizde ve dünyada dondurma üretimi, dondurma tüketimi hızlı şekilde artıyor" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Dondurma Çalıştayının söyleşi bölümüne geçildi.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yetişemiyen, Türkiye Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Özdemir, ve MADO Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kambur, Maraş Dondurmasının dünü ve bugünü üzerine konuştular.
Öğle yemeğinin ardından Dondurma Çalıştayı’nın birinci oturumuna geçildi.
Çalıştayın birinci oturumunda Prof. Dr. Nevzat Artık’ın başkanlığında; Francesco Bonetti, Hayati Can,Sercan Akgül,Eftal Güngör ve Nicola Lannucci “Dondurma’da Makineleşme ve Yeni Üretim Teknikleri” konusunda bilgiler sundular.
İkinci oturumda ise Prof. Dr. Atilla Yetişemiyen başkanlığında; Tacettin Tatlıağız, Burcu İşeri, Tekiğn Aksoy ve Prof. Dr. Nevzat Artık “Ambalaj, Yan Sanayi ve Gıda Güvenliği” konusunda bilgiler aktararak katılımcıları bilgilendirdiler.
Çalıştayın üçüncü oturumunda ise Doç. Dr. K. Sinan Dayısoylu başkanlığında; Erdal Kanbur, Mustafa Pekel, Fatih Dağdönderen, Muhsin Dağdönderen, Sıddık İnalbars ve Tevfik Karaman “Tanıtım ve Pazarlama” konularında bilgilerini paylaştılar.
YORUMLAR