Dulkadiroğlu Belediyesi,Çevre Konusundaki Hassasiyetini Bir kez Daha Ortaya Koydu

Ambalaj atığı, atık pil ve bayat ekmek toplama projeleriyle geri dönüşümde fark yaratan Dulkadiroğlu Belediyesi, atık yağ toplama projesini de hayata geçirerek çevre konusundaki hassasiyetini bir kez daha ortaya koydu.

Dulkadiroğlu Belediyesi,Çevre Konusundaki Hassasiyetini Bir kez Daha Ortaya Koydu
15 Nisan 2015 - 08:38

Çevre kirliliğinin önüne geçerek geri dönüşüme katkı sağlamayı hedefleyen Dulkadiroğlu Belediyesi, bu alanda ortaya koyduğu projelerle halkın taktirini toplamaya devam ediyor.

Belediye binası önünde düzenlenen tanıtım programında konuşan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay'da çevre konusundaki hassasiyetlerini dile getirdi.

Seçim sürecinde "tertemiz bir Dulkadiroğlu hayal ettik" diyen Belediye Başkanı Okay, geride kalan bir yıl içerisinde de bu hayali gerçekleştirmek için çok önemli projelere imza attıklarını ifade etti.

Çevre kirliliğinin önüne geçerek geri dönüşüme katkı sağlayacak projeler geliştirdiklerini anlatan Başkan Okay, bu projelerden bir tanesinin de bitkisel atık yağ olduğunu anlattı.

“İSRAF ÖNLENİYOR ÇEVREMİZ TEMİZ TUTULUYOR”

Evlerde, iş yerlerinde lavabolara ya da çöpe dökülen her bir litre atık yağın, doğada 1 milyon litre kullanılabilir temiz su kaynağını kirlettiğini dile getiren  Başkan Okay, "Sosyal sorumluluk projelerimizden olan bitkisel atık atık yağ dönüşümü ilçemizde yaşayan herkes tarafından yoğun ilgi görüyor. Bakanlıkça lisans verilmiş ve Belediyemizle sözleşmesi bulunan yetkili firmada kaynağında oluşan bu atık yağları her Perşembe ilçemizde toplama işlemini gerçekleştirmektedir" dedi.

PROJENİN ADI BAYTOM

Merkez noktada faaliyete geçirilen bitkisel atık yağ toplama makinesin kısa adının BAYTOM olduğunu ifade eden Başkan Okay, "Toplanan bitkisel atık sıvı yağlar dönüştürülerek sigaradan daha az karbonmonoksit içeren bio-dizel yakıta dönüştürülüyor. Bu kapsamda denetimlerde Belediyemiz Zabıta ve Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerince yapılmakta olup hem bitkisel atık yağ üretici olan firmalar denetleniyor hem de firmaların uygulama konusunda görüş ve önerileri dinleniyor."

"VATANDAŞLARIMIZIN DESTEĞİNİ İSTİYORUZ"

Başkan Okay, projenin teknik özelliklerini ise şu şekilde anlattı; "Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi’nde toplanacak sıvı atık yağlar artık değerlendirilecek. Bu uygulanacak olan sistem ilçe sakinlerinin katkıları ve ihtiyaçları kapsamında ayrı toplama noktalarına da atık yağ toplama makinaları yerleştirilecektir. Kişi atık bitkisel yağını getirir BAYTOM'a döker. Yağ içindeki katı veya yağda çözünmemiş sıvıyı özel bir yöntemle ayırır. Atık yağ dolum tankı 60 litredir. Diğer sıvı dolum tankı 20 litredir. Rezistanslı sistem veya motor yağı dökülmesi durumunda ikaz sisteminin devreye giren modeli tercihe sunulmuştur. Rezistanslı model tercihi durumunda BAYTOM’a katı yağ dökülmesi ya da dökülen sıvı yağın, hava şartları dolasıyla donması durumunda, rezistans devreye girer ve yağı erittikten sonra devreden çıkar. Rezistans, normal çalışma esnasında devreye girmez ve elektrik harcamaz, sadece yağın erimesi gereken durumlarda, çalışma süresince 20 Wattlık bir elektrik harcar. Motor yağı dökülen model tercih edildiğinde, BAYTOM kullanılmış motor yağını tespit eder ve bu yağı ölçme haznesinde tutar, kendini kilitler. İlgili kişiye konuyla ilgili mesaj atarak temizlemesini ister. Bitkisel atık sıvı yağ getirenleri sesli olarak yönlendiren BAYTOM, su ve diğer sıvı maddeler katılması halinde anında belirleyerek uyarıda bulunuyor. Yağ toplama makinesi “BAYTOM” en az ayda iki kez olmak üzere gerek görüldüğünde Müdürlüğümüzce temizlenecektir."

YORUMLAR

  • 0 Yorum