Faturalar Bezdirince Doğalgazdan Büyük Tasarruf Sağlayan Cihaz Yaptı
Denizli'de evinde kurduğu atölyede mucit Şadi Başer, doğalgaz faturalarını 3'te 2 oranında düşürecek cihaz geliştirdi.
Denizli'de evinde kurduğu atölyede elektronik cihazların parçalarıyla daha önce çorba karıştırıcısı ve kahve makinesi gibi cihazlar yapan 39 yaşındaki mucit Şadi Başer, doğal gaz zamları ve yüksek faturalar canına tak edince bu kez de faturalarını 3'te 2 oranında düşürecek başka bir cihaz geliştirdi. İsmine 'tasarruf cihazı' diyen ve yazılımını da evde kendisi yapan Başer, geliştirdiği cihazının kombiden çıkan sıcak suyu üç katına kadar elektrik frekansıyla daha çabuk ve fazla ısıttığını söyledi.
TASARRUF CİHAZINI 5 AYDA YAPTI
İlkokul mezunu olan ancak çocukluğundan bu yana kendini elektrik ve elektronik konusunda geliştirip, makine tasarlayan evli bir çocuk babası Şadi Başer, evinin bir odasını da atölyeye dönüştürdü. Doğalgaz projelendirme işi yapan Başer, işinden arda kalan boş zamanlarını da atölyesinde yazılım geliştirip, elektronik makinelerin parçalarıyla çeşitli cihazlar yaparak geçiriyor. 5 aydır doğalgaz tasarruf cihazı üzerinde çalışan Şadi Başer, elektronik devreler ve mikroçipler kullanıp, yazılımını kendi yaptığı cihaz ile kombi kullanılan her yerde doğalgaz faturalarını 3'te 2 oranında düşürecek cihaz geliştirdiğini söyledi. Evindeki kombiye de geliştirdiği cihazı takıp, test yapan Başer, başarılı olduğunu söyledi.
DOĞALGAZ FATURASINI ÜÇTE BİRE DÜŞÜRDÜ
Kombiden çıkan sıcak borusunu cihaza takan Başer, cihazın suyu elektrik frekansıyla üç katına kadar daha fazla ısıttığını, bu sayede kombinin uyku moduna geçtiğini ve sıcak su ısıtmak için daha fazla doğalgaz tüketmesine gerek kalmadığını söyledi. Başer, cihazının ortalama aylık 300 TL'lik bir doğalgaz faturasını 100'TL'ye ve daha aşağıya indirdiğini belirtti.
PATENTİNİ ALACAK
Geliştirdiği cihazın patentini almak için başvuruda bulunduğu belirten Şadi Başer, "Doğalgaz üzerine tasarruf ne yapabilirim derken yola çıktım. Cihazı geliştirdikten sonra evde testlerini yaptım. Cihazın kaç kw elektrik tükettiğini ölçtüm. Bir evde 5 ayrı kalorifer peteği üzerinden gidersek yaptığım cihaz saatte 0.7 kw elektrrik tüketiyor. Emsal cihazlar ise saat 8-9 kw tüketiyor. Ayda 300 liralık fatura ödeyen bir aile bu cihaz sayesinde ayda 100 lira gibi fatura ödeyecek. Kombiler ısı termostatların sağladığı sıcaklık değerine göre açılıp kapanır, çalışır. Benim cihazım suyu sürekli sıcak tuttuğu için kombi uyku haline geçiyor. Kombi çalışmıyor sadece su sürkülasyon pompası çalışıyor. Bu sayede de suyu ısıtarak tekrar devam ettiriyoruz. Kombide uyku pozisyonuna geçtiğini için tasarruf sağlıyor. Cihazın üretilip, piyasaya sürülmesi için bir firma benimle görüştü. Cihazı beğendiler" dedi.
YORUMLAR