HASADI YAPILAN DEFNE YAPRAĞI ANDIRINLILARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Andırın İlçesi'nde hasadı yapılan defne yaprağı, üreticinin yüzünü güldürdü.

HASADI YAPILAN DEFNE YAPRAĞI ANDIRINLILARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
29 Ekim 2016 - 15:36

KAHRAMANMARAŞ'ın Andırın İlçesi'nde hasadına yapılan defne yaprağı, üreticinin yüzünü güldürdü.

İlaç, kozmetik, kimya, baharat ve boya sektöründe kullanılan defnenin ilçeye bağlı 8 mahallede hasadı devam ediyor. Yaklaşık 250 kişinin 5 ay süreyle hasat yaptığı defne, hem yöre halkının hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Andırın Orman İşletme Müdürü İdris Tetik, Orman Genel Müdürlüğü'nün mahalleleri kalkındırma hedefi doğrultusunda yaptığı çalışmalardan birinin defne yaprağı olduğunu, bunun Andırın'da başarıyla uygulandığını söyledi. Defnenin Almanya'da Çin'e kadar birçok ülkeye ihraç dildiğini belirten Tetik, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 bin 500 ton defne üretimi yaptık, bu yıl hedefimiz 3 bin - 3 bin 500 ton civarında, defne hasadı yapılan mahallelerimizde üreticilerimizin yüzü gülüyor. Kendi bütçelerine ve ülkemizin bütçesine büyük oranda katkı sağlanıyor, özellikle bu yörenin defnesi kaliteli olduğundan yurt dışından da talep görüyor, kozmetik, baharat, boya ve ilaç sektöründe kullanılan defne, başta Hollanda olmak üzere Almanya, Amerika ve Çin'e ihraç ediliyor."

Defne yaprağının yöre halkına ciddi anlamda gelir sağladığını belirten Tetik, "Mahallelimize gelir sağladığı için daha iyi koruyorlar, ormanlara bakış açısı daha bir değişiyor. Ormanlarımıza gözü gibi bakıyor, keçi üretimi azalarak defne üretimine yoğunlaştılar, yaprakları yaş halde toplanıp firmalara satılıyor, firmalar tarafından kurutulup ayıklandıktan sonra, Avrupa ve diğer ülkelere ihraç ediliyor" diye konuştu.

"GÜNLÜK 200 TL KAZANIYORUM"

İlçeye Bağlı Arıklar Mahallesi'nde defne hasadı yapan Adem Cinkara ise günlük olarak günlük ortalama 500 kilo defne yaprağı topladığını belirterek, "Kilosunu 40 kuruştan satıyorum ve günlük ortalama 200 TL kazanıyorum. bu da aile bütçeme büyük bir katkı sağlıyor, mahalleli için bulunmaz bir fırsat, ormanlarımızda bu sayede korunmuş oluyor. Her 3 yılda aynı yerden tekrar üretim yapıyoruz" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum