İlk patentli narenciye çeşidi 'Mandared' ihracata güç katacak

ADANA , DÜNYA'NIN AĞIZ TADINI DEĞİŞTİRECEK

İlk patentli narenciye çeşidi 'Mandared' ihracata güç katacak
09 Kasım 2014 - 10:01 - Güncelleme: 09 Kasım 2014 - 19:13
 

 

Adana’da üretimi yapılan Türkiye’nin ilk patentli narenciye ürünleri, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın ağız tadını değiştirmeye hazırlanıyor. kabuğu kolay soyulabilen, çekirdeksiz ve ağızda posa bırakmayan lezzetli mandalina çeşitlerinden, Pantentli Mandared çeşidinin ilk hasatı 2015 Şubat ortasında yapılarak, ihraç yolculuğuna uğurlanacak.

Türkiye’nin prestijine katkı

Patentini aldığı İtalyan menşeli ‘Mandared, Mandalate ve California Üniversitesinin çeşidi Tango ’ cinsi ürünlerin ilk hasat ve fidan teslimine hazırlanan Future Fruit Avrupa Temsilcisi Adanalı çiftçi MehmetYücel Ener, yeni çeşitlerin Türkiye’nin, dünyadaki narenciye üretimi konusundaki prestijine de katkı yapacağını belirtti. Patentli narenciye üretimi ve ihracatının Avrupa’da sadece İtalya ve İspanya’da yapıldığı kaydeden Ener, Türkiye’nin yakın zamanda bu ülkeleri geçebileceğini söyledi.

Dünyada bir ilk

Ürünlerin dünyada eşi benzeri olmadığını ve ilk kez tüm dünya ile birlikte aynı zamanda Türkiye’nin de üretime geçeceğinin altını çizen Mehmet Yücel Ener, “Türkiye, ilk kez tüm dünya ile aynı anda patentli bir narenciye çeşidini üretmeye başlamış olacak. Bu Türk tarımının geleceği açısından önemli bir gelişmedir” dedi.

Dalda kalmama garantisi veriliyor

Patentli narenciye çeşidi üretiminin, çiftçinin malının dalında kalmamasını garantileyecek fiyat ve piyasa şartları sağladığını kaydeden Ener, “Patent sahibi Enstitü veya ıslahçı hakkına sahip kurum ülke bazında her bir çeşid için ekim alanlarının miktarını belirliyor. Patentli narenciye çeşitleri sözleşme karşılığında satıldığı gibi belirli bir alanda ekimine izin veriliyor. Bu sözleşme ile birlikte arazisine ürün dikecek olan çitçiye, aldığı malın arz-talep dengesinin bozulmayacağının garantisi veriyor.  Geçmişte beyaz greyfurtun Mineola mandalinin bolca ekilip dalında kalması gibi mağduriyetler yaşanmasının önüne geçiliyor. Çiftçi ekerken ürünün dalında kalmayacağından ve belli bir fiyata satabileceğinden emin olarak üretim yapıyor” diye konuştu.

Sadece 5 bin dönümde ekilecek

Şu an 2 bin 500 dönüm alanda ekimi yapılan, patentli narenciye çeşitlerinin  çeşit bazında 5 bin dönüm alanda ekilmesine izin verileceğini ve izinsiz ekimlerin Islah hakları sahibi tarafından sökülme garantisi verildiğini bildiren Ener, uygulamanın bu yönüyle de Türk tarımına geleceğe dönük bir bakış açısı getirdiğini söyledi.  Ener, “ Türkiye ilk defa, tarımsal bir akımı en  başından itibaren takip etmiş olacak. Avrupa’dan geri kalmayacak hatta bir adım da önünde olacağız.” dedi. Patnentli Narenciye çeşitlerinin tüm dünyada UPOV antlaşmasıyla korunduğunu ve Mevcut çeşitlerin hepsinin UPOV tescilli olduğunu belirten Ener, Türkiye UPOV antlaşmasının altında imzası olan ülkelerden biri, çeşitlerin patent ihlali yani kaçak ekim yapılması halinde ıslahçı haklarını koruyan 5042 nolu yasa ile hukuken müdahale edileceğini, kaçak ekimlere göz yumulmayacağı söyledi.

Lezzetli ve çekirdeksiz

Narenciye Milli Çeşitliliği Listesine de girişi yapılan “Mandared”, “Mandalate” ve “Tango” cinsi ürünler hakkında da bilgi veren Ener, bu çeşitlerin çok lezzetli, çekirdeksiz, ağızda posa bırakmayan, kaliteli ve kabuğu kolay soyulan,  turuncu ve kırmızı, soğuğa dayanıklı, ocak ayından sonra olgunlaşan, yüksek verim özelliklerine sahip olduğunu belirtti. Ener, vitamin deposu olup,  ürünlerin  daha piyasada çıkmadan İngiltere ve Almanya pazarlarından talepler gelmeye başladığını bildirdi. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum