Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Servet Yılmaz,Basın Mensuplarıyla İlk Kez Biraraya Geldi
Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, Kervanhan'da düzenlediği toplantıda basın mensuplarıyla ilk kez bir araya geldi.
Kahramanmaraş’la ilgili asayiş, terör ve trafik gibi konularda yaptıkları çalışmalar hakkında kısaca bilgi veren Emniyet Müdürü Yılmaz, gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.
Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, toplantıda verdiği bilgide ilde kamuoyunda dile getirilen boyutta uyuşturucu sorunu olmadığını açıkladı. Yılmaz, Kahramanmaraş’ta sentetik uyuşturucu ve uyuşturucu ticaretinin ve kullanımının her şehirde olduğu kadar bulunduğunu ancak bunun korkulacak boyutlarda olmadığını belirtti.
Yılmaz, kendisinin göreve geldiği tarihten itibaren KOM tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda torbacı diye tabir edilen 39 şahsın tutuklandığını ifade etti. İlerleyen dönemde de bu çalışmalara ağırlık verileceğini aktaran Yılmaz, torbacıların mümkün olduğu kadar azaltılmasını hedeflerini kaydetti.
Daha önce okul önlerinde açıktan uyuşturucu satıldığı yönünde kötü bir algı oluşturulduğunu söyleyen Yılmaz, bunun doğrudan gerçeği yansıtmadığını ve böyle bir durum görüldüğünde hemen 155 polis ihbar hattına bilgi verilmesinin doğru olacağını dile getirdi. Kahramanmaraş’ta yapılan operasyonlarda düşük miktarlarda uyuşturucunun ele geçirildiğini aktaran Emniyet Müdürü Yılmaz, aynı zamanda ilde büyük organize suç örgütlerinin yapılanmasının da bulunmadığını açıkladı.
“SÖYLEDİKLERİ TATLI YALANLAR DİYELİM BUNLARA”
Okul önlerinde ve çok yakın bölgesinde korkulduğu kadar olumsuz bir durumun olmadığını ve çocukların kendilerini güvende hissettikleri zaman daha verimli olacaklarına dikkat çeken Yılmaz şu şekilde konuştu : ”İnsanların en verimli oldukları zamanlar kendilerini güvende hissettikleri zamanlardır. Suriye’de yetişen bir çocukla Maraş’ta yetişen bir çocuk arasında mental olarak çok büyük bir fark vardır. Bunun tek farkı güvenliktir. İnsanlar kendilerini güvende hissettikleri zaman çok verimli olurlar. 14-15 yaşındaki çocuk her giriş çıkışta polisi gördüğü zaman kendini güvende hisseder diyorlar; hayır güvende hissetmez. Ailesi güvende hisseder, çocuk acaba burada ne oluyor, bir şey mi var der. Bu genel müdürlüğümüzün de genel bir politikası, okullarımız tabi ki güvenilir ortam haline sokacağız, devam ettireceğiz. Ama böyle bir tehdit yok, bu daha çok ailelerin, öğrencilerin, okul idarecilerinin polisi okulun yanında, yakınında tutabilmek için söyledikleri tatlı yalanlar diyelim bunlara.”
“BU YETKİYİ KULLANIRKEN ÇOK İNCE HESAP YAPARAK KULLANMAK ZORUNDAYIZ”
Geçtiğimiz günlerde çok tartışılan iç güvenlik kanunuyla ilgili bir soru üzerine cevap veren Yılmaz şunları konuştu: “Kanun çıktı, bundan sonra kanunun uygulanmasına dönük yönetmelik çıkacak. Yönetmelik çıkmadan uygulamanın net olarak nasıl olacağı, tam olarak henüz bize öyle bir talimat gelmedi. Bu genelgelerle bize talimat olarak gelecek. Ancak bizim çalışmamızda çok fazla bir değişiklik olacak mı, biz çok fazla etkileyecek mi? Çok fazla da etkilemeyecek. Güvenlik hizmetlerinin sunulması açısından, bizim açımızdan çok fazla bir değişikliğe sebebiyet vermeyecek. Bunun sokaktaki yansıması bugünden farklı bir şey olmayacak. Bu daha çok büyükşehirlerdeki toplumsal olaylarda toplumu infiale sürükleyecek olayların gelişmesinde yapılacak önleme faaliyetleriyle alakalı. Yani, yarın önemli bir gün nevruz, önleme göz altısı yapacaksınız bunun için adli olarak belirli şartların oluşması gerekiyor. Burada mevcut meri kanunların yetersizliğinden bahsetmiyorum benim kastım o değil. Yani yarın Kahramanmaraş’ta büyük bir olay bekliyoruz, üç aşağı beş yukarı bunu tertip edenleri de biliyoruz. Fakat elimizde maddi delil yok bunları gözaltı yapamıyoruz. Ama verilerimiz var, karinemiz var, ne yapacağız biz bunları gözaltı yapabileceğiz. Yani bunun uygulamadaki kastı esasında budur, yoksa vatandaşı sokakta yürürken, gittik gözaltı yaptık kafamıza göre sonra 12 saat geçti bıraktık böyle bir şey yok. O yetki de kullanılırken bu yetkiyi kimin kullanacağı kanunda açık, net şekilde yazıyor. Dolayısıyla gözaltı kolay kolay istismar edilecek bir yetki değildir. Gözaltı yetkisi sorumluluk doğuran bir yetkidir, biz bu yetkiyi kullanırken çok ince hesap yaparak kullanmak zorundayız. Çünkü bunun büyük sorumluluğu var, insanların özgürlüğünü kısıtlıyorsunuz, gözaltına alıyorsunuz.”
‘BURADAKİ HIZ SINIRI ÇOK DÜŞÜK, POLİS BİZE PUSU KURUYOR’
Trafik konusunda da Emniyet Müdürlüğü tarafından gerekli önlemlerin alındığını ve bundan dolayı da yoğunluğun fazla görülmediğini dile getiren Yılmaz, bu konuda da aşırı bir olumsuzluk olmadığını ifade etti. Çevreyolu diye bilinen ulaşım yerlerinin şehir içi olarak kabul edildiğine dikkat çeken Yılmaz, “Trafikten en çok ihbar aldığımız konu Kayseri yolunda hız sınırı çok düşük bize ceza yazılıyor, en fazla trafikten aldığımız ihbar bu. Bize çok fazla ceza yazılıyor, buradaki hız sınırı çok düşük, polis bize pusu kuruyor. Bizim vatandaşımız, biz hepimiz ben de dâhil, şehir içinde hız sınırı kaçtır, kaç olması lazım, şehirlerarası yolda kaçtır, nerede hangi hızla gidilecek bunun bilinmesi lazım. Biz bunu bilmiyoruz, ben de bilmiyorum. Levha koymaya gerek yok, şehir içinden 100’le gidemezsin, böyle bir şey yok.” şeklinde konuştu.
YORUMLAR