Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Dr.Ahmet Yener:'Tüm Kanserlerin Üçte Biri Önlenebilir'

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, Kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte birinin ise erken teşhis edilebilir kanserler olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Dr.Ahmet Yener:'Tüm Kanserlerin Üçte Biri Önlenebilir'
08 Nisan 2015 - 13:46

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, Son yıllarda hem dünyada hem de Türkiye'de artış gösteren, önemli bir halk sağlığı sorunu olan kansere yönelik oluşturulan kanserle mücadele politikasının etkin bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Özellikle meme, kolorektal ve serviks kanserlerinde Ulusal Tarama Standartları çerçevesinde sürdürülen tarama faaliyetleri ile kanser önleme ve kanser kayıtçılığı alanında yürütülen çalışmalar önemli bir hız kazandığını söyleyen Yener, sözlerine şöyle devam etti:

Tüm kanserlerin üçte birinin önlenebilir. Üçte birinin ise erken teşhis edilebilir kanserler olduğunu belirterek, " Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir.

Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır.  Hiçbir rahatsızlık duyulmasa bile yılda bir kez mutlaka genel sağlık kontrolünden geçilmesi, kanser ve diğer hastalıklara karşı erken tanı avantajını sağlayarak tedavide başarı oranını yükseltecek önemli bir faktördür” dedi.

KANSERDE ERKEN TEŞHİŞ ÇOK ÖNEMLİ

Kanserde erken tanının önemine de değinen Dr. Yener, “Kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Özellikle önlenebilir ve taramalarla erken tanı ve tedavisinin sağlanabilir olması bu sorunun en önemli özelliğidir. Kanserin birincil koruyuculuğun en önemli ve etkin olduğu ve buna ilişkin olanakların en güçlü olduğu hastalıklardan olduğunu kaydeden Yener, "Örneğin sigarayı önlemeye yönelik çalışmaların, es deyişle tütün kontrolünün 40 bin akciğer kanserini önleyeceği öngörülmektedir" dedi.

“ÜLKEMİZDE HER YIL 175 BİN KİŞİYE KANSER TEŞHİSİ KONULMAKTADIR”

"Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli vakaların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir.

Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir” diye konuştu.

ÜCRETSİZ TARAMA

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yener, Kahramanmaraş’ta hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde KETEM) ve Aile Hekimlerince ücretsiz olarak halka yönelik kanser taramaları yapılmakta olduğunu belirterek, 30- 69 yaş tüm vatandaşları KETEM'e ve bağlı bulundukları Aile Hekimliklerine başvurmaları halinde ücretsiz kanser taramalarının yapılacağını söyledi.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • EllCaks
    5 yıl önce
    Giving Your Baby Amoxicillin Can You Drink While Taking Amoxicillin [url=http://genericcial.com]cheapest cialis 20mg[/url] Cephalexin Grand Rapids Mi