KAHRAMANMARAŞ KİVİSİ PİYASALARDA
Kahramanmaraş kivi yetişticiliğinde bende varım diyor.
Kahramanmaraş ili özellikle güney ve batı kısmında kalan bölgelerimiz kivi yetiştiriciliği açısından uygun olduğunu düşündüğümüz iklim verilerine sahip. Sır barajı havzasından sonraki Andırın’a kadar olan bölgemiz kivi yetiştiriciliği acısından bir potansiyel oluşturuyor.
Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ‘Bölgedeki hava oransal nemin yüksekliği diğer meyve türlerin yetiştiriciliğini kısıtlayan en önemli faktördür. Bu bölgelerin boş bırakılmaması gerekiyor. Kiviyi alternatif olarak denemeye uygun bulduk. 3 yıl öncesinde 3 bölgede, 2 yıl önce 1 lokasyon daha ilave ederek çalışmalara başladık.
Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce 2013 yılı Mart ayında 600 adet kivi fidanı temin edilerek Suluyayla, Efirağızlı ve Fatih Kasabalarımızda 3 adet demonstrasyon bahçeleri oluşturduk. 2014 yılında ise 200 adet daha fidan temini yaparak kivi yetiştiriciliğine uygun olacağını düşündüğümüz Muratçakıroğlu köyümüzde (Türkoğlu) bie adet daha demonstrasyon bahçesi tesis ettik. İlk meyvelerimizi geçen yıl itibari ile bahçelerimizden aldık, tabi ki bunlar çok büyük miktarlarda değil ama ilk meyveler olduğu için önemliydi oldukçada başarılı.
Meyve kalitesi açısından oldukça iyi. Bu yıl bahçelerimizden birim alanda ki verimliliklerin daha yüksel olacağını yaklaşık 2-3 ton gibi ürüne ulaşabileceğimizi tahmin ediyoruz.
Bizim potansiyel olarak gördüğümüz Sır barajını bitiminden itibaren Suluyayladan Baş konuş’u indiğiniz andan itibaren Andırını aşağı kesimlerinde kalan bölgeler kivi yetiştiriciliğinde uygun olduğunu düşünüyoruz.
Çiftçilere ilk kivi bahçesi yapalım dediğimizde çok sıcak bakmadılar. İkna etmek için epey zorlandık. Geçen yıl itibari ile meyvelerini gördükten sonra demostasyon çalışmalarını yürüttüğümüz çalışmasını yürüttüğümüz 4 hektarlık bir bahçeydi Sulu yayladaki bahçe.
Yine Andırın bölgesindeki bizim demostyon çalışmalarımızdan başka ticareti olan iki ayrı bahçe daha var Yeşilova’da.Modern sistem de kurulmuş ilk bahçe bizim bahçelerimiz. Bunlar da iyi bir örnek oluşturuyor çiftçilerimize.
Demostasyon alışmalarımızdan bir tanesi de Fatih kasabasında kurmuştuk, geçen yıl yine oradan da bir miktar ürün aldık.
Bu yılda daha güzel olacağını düşünüyoruz ümitliyiz. Geçen yıl ki meyvelerden sonra orada 3 tane daha bahçe kuruldu. Tabi bu Fatih kasabasının her yerinde kivinin iyi olacağı anlamına gelmiyor. Yine ilimizin kivi yetiştiriciliği açısından uygun olduğunu düşündüğümüz ve bugün itibari ile maddi anlamda kısıtlı olan Kale kaya köyümüze kivi verdik. Akdeniz’in nemli iklimi var fındıkta yetişiyor. Biliyorsunuz fındık yetiştiriciliğinde kota uygulaması var. Çiftçinin kendi imkânları ile arttırılması mümkün değil.
Şuanda ki mevcut üretim alanları korunuyor ama yeni üretim alanları kotaya tabii. Kivi yetiştiriciliğinde sulanabilen alanlarda aşırı rüzgârdan korunmuş bölgelerde rahatlıkla yetiştirebilecek birim alana ekonomik getirisi diğer meyve türleri ile kıyaslandığında yüksek bir meyve türü olduğu içinde burada ki çiftçilerimize önemli bir geçim kaynağı olabileceğini düşünüyoruz bu hedeflerle başladık.
Serbest piyasa ekonomisi, piyasada fiyatları kontrol edebilmek kolay değil. Bugün itibari ile baktığımızda kivi fiyatlarını diğer meyve türleriyle kıyasladığımızda Pazar fiyatlarını diğer meyvelere oranlar yüksek olduğunu görüyoruz. Bir yer de elma fiyatları 60 kuruşa görebilirken kivi de 3 liranın altına düştüğüne hiç şahit olmadık. Üretim ve tüketim alışkanlıklarıyla alakalıdır.
Maraş’ın her yerinde kivi yetiştirilemez, bir bağcılıktaki gibi yada elmada ki Antep fıstığındaki gibi potansiyeli olmayacak çünkü kivinin yetişmesini belirleyen ekolojik koşullar bizimde bu yerlerde kivi yetiştiriciliğine uygun olduğunu düşündüğümüz belli yerlerimiz var. Diğer meyvelerin yetişmesinde sorun olan bölgelerde alternatif olarak yetiştirilecek.
Bakanlığımızın belirlediği kriterler doğrultusunda kivi bahçesi ters etmek isteyen çiftçilerimize 5 dekar ve üzeri arazilerimize sertifikalı fidan desteğinden faydalandırıyor'' dedi.
YORUMLAR