Kahramanmaraşta Seçimle İlgili Kamuoyu Yoklaması Anketi
Kahramanmaraş kamuoyu araştırma şirketi Marpoll Şubat 2015 siyasi eğilim araştırmasının sonuçlarını yayınladı.
Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Selim Işık'ın verdiği bilgilere göre; Kahramanmaraş Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını düzenlediği toplantıda basın mensuplarıyla paylaştı. Anket, 25 Ocak – 12 Şubat 2015 tarihleri arasında 810 kişiyle yapıldı. Araştırmada belirlenen sorular oy kullanma hakkına sahip 18 yaş üzeri seçmenlere soruldu.
Şubat 2015 Siyasi Eğilim Araştırması Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinin demografik yapısı göz önünde bulundurularak yapıldı. Bilimsel araştırma yöntemleri ışığında hazırlanan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmada temel olarak Kahramanmaraş’ın siyasi profili, sosyo-ekonomik beklentiler ve seçmenlerin oy verme kararını etkileyen faktörler ölçülmeye çalışıldı.
Sonuçlara göre, Kahramanmaraşlıların yarısından fazlası (yüzde 57,5) kendini siyasi yelpazenin sağında, yüzde 7,4’ü solunda ve yüzde 16,8’i kendini merkezde görüyor.
Siyasal hayata katılmanın oy verme dışındaki unsurlarını ölçmeye yönelik sorulara verilen yanıtlar incelendiğinde siyasal hayata aktif bir katılım olmadığı gözlendi. Bu kapsamda dernek, vakıf, sendika gibi sivil toplum kuruluşlarına üyelik veya aktif görev alma oranı yüzde 12 olarak ortaya çıktı. Benzer şekilde herhangi bir siyasi partiye üye olanların oranı da yine yüzde 12,2 şeklinde tespit edildi.
Oy verme davranışının seçmenler için taşıdığı anlam incelendiğinde Kahramanmaraş halkının yüzde 67,2 ile büyük çoğunluğu yönetime katılma arzusuyla oy kullandığını belirtti.
Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkı ülkenin en önemli sorunları olarak işsizlik ve terör meselesini görüyor. Paralel yapının da yer aldığı ankette bu soru kapsamında yüzde 5,9 ile en önemli sorunlar arasında 3. oldu. İşsizlik yüzde 45,2, Terör/PKK yüzde 33,8 olarak yer aldı. Algılanan sorunlar arasında “ekonomik sorunlar ile yolsuzluk ve rüşvet” oldukça arka sıralarda kalırken, eğitim meselesini sorun olarak algılayanlar yüzde 2,5 ile son sırada yer alıyor.
Bu hafta sonu genel seçimler olsa AK Parti’ye oy veririm diyenlerin oranı yüzde 61.1, MHP’ye oy veririm diyenlerin oranı yüzde 14.8, CHP’ye oy veririm diyenlerin oranı ise yüzde 7.2 olarak tespit edildi.
Kahramanmaraş halkının yüzde 63.5 ile yarıdan fazlası yeni bir siyasi partiye ihtiyaç olmadığını, yüzde 23.2’lik bir kısmı ise yeni siyasi partilere ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Kahramanmaraş halkının yüzde 68,1 gibi büyük bir kısmının geleceğinden ümitli olduğunu, yüzde 27,6 sının ise geleceğinden endişeli olduğu belirtildi.
Kahramanmaraş halkının yarıdan fazlası ülkede son zamanlarda ekonomik bir kriz yaşanmadığını düşünüyor. Türkiye’de son zamanlarda ekonomik bir krizin yaşandığını düşünenlerin oranı ise yüzde 27.8 düzeyinde.
Kahramanmaraş halkının üçte biri işsizliğin arttığını düşünürken yarıdan fazlası ise işsizliğin artmadığını düşünüyor.
Kahramanmaraş halkının yüzde 37.5’lik kısmı Türkiye’nin sorunlarının siyasi kaynaklı olduğu kanısında. Sorunları ekonomik kaynaklı görenlerin oranı ise yüzde 17,9’da kaldı. Ülke sorunlarının kaynağı olarak hem ekonomik hem siyasi nedenleri birlikte görenlerin oranı ise yüzde 37.
Adayların kim olacağı veya seçim kampanyalarını beklemeden oyunun rengi belli olanların oranı yarıdan biraz fazla olsa bile, belirlenecek adaylara göre kararı şekillenecek olanların yüzde 23,5 gibi önemli bir orana sahip olduğu görülüyor.
Seçim kampanyalarını takip ettikten sonra karar verenler ile sandık başında son anda karar verenler birlikte değerlendirildiğinde, seçim sonuçlarına etki edecek miktarda seçmenin sürpriz yapmaya hazır olduğu ortaya çıktı.
Kahramanmaraş halkının yüzde 56.8’lik kısmı, seçimlerde kararını en çok etkileyen kitle iletişim aracı olarak televizyonu gösterdi. Yazılı basın yüzde 8,3 ve internet yüzde 6 düzeyindedir. Parti mensuplarının ziyaretleri ile parti mitingleri sekizer puanla ihmal edilemeyecek bir oranda karşımıza çıkıyor.
Araştırmanın ağırlıklı konusu oy verme davranışını etkileyen unsurları belirlemek olmuştur. Bu çerçevede oy verme davranışını önemli ölçüde etkilemeyen unsurlar şu şekilde ortaya çıktı: Partilerin maddi yardımları, Ekonomik refaha ilişkin vaatler, Partilerin ev ziyaretleri, Kamuoyu araştırmaları, Maddi ve manevi menfaatler, Adayın cinsiyeti.
Oy verme davranışını önemli ölçüde etkileyen unsurlar ise şöyle: Partilerin geçmişteki siyasi başarıları, Etnik kökeni, Dinsel duyarlılık, Ülke sorunlarının çözümü.
YORUMLAR