Kış Gelmeden Denetimler Başladı
Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, Elbistan genelinde kömür kontrollerine başladıklarını açıkladı.
Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, Elbistan genelinde kömür kontrollerine başladıklarını açıkladı. Toprak, çalışmaların ilerleyen günlerde daha da yoğunluk kazanacağını söyledi.
Elbistan genelinde her yıl yaklaşık 6 bin ton kömür yakıldığını ifade eden Çevreden Sorumlu İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, ekiplerin kömür satıcılarını tek tek ziyaret ettiklerini, kömürlerden numuneler aldıklarını ve satıcıların belgelendirildiğini kaydetti.
Elbistan Belediyesi ile ortak bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Topak, "Elbistan Belediye Başkanı sayın Durmuş Küçük, geçtiğimiz günlerde İl Müdürlüğümüzü ziyaret ederek, kış aylarında alınması gereken tedbirler hakkında görüş alış verişinde bulundu. Şuanda Elbistan genelinde satılan tüm kömürler kontrolümüz altında. Şuana kadar standart dışında bir kömür ile karşılaşmadık. Ancak, kış ayları ile birlikte kömür satışı da artacağı için, kalitesiz ve kaçak kömür girişi olabileceğini düşünerek, gerekli tedbirleri aldık. Kış ayları ile birlikte daha yoğun çalışacağız" dedi.
Yaptıkları denetimler hakkında bilgi veren Topak, şunları söyledi:
"Denetimlerimizde tüm apartmanlarda yakıcıların yakma belgelerini, kömür kalite ve standartlarını kontrol ediyor, ihtiyaç duyduğumuz durumlarda numuneler alarak analizlerini yaptırıp, analiz sonuçlarında standart dışı çıkan kömürlerle ilgili de yaptırımlar uyguluyoruz. Elbistan ilçemizde kışın yaklaşık 6 bin ton kömür tüketiliyor."
Kömür denetimlerinin yanı sıra, kalorifer yakıcılarının da hava kirliliğinde önemli bir etken olduğunu anlatan Topak, "Kalorifer yakıcısı kömürü doldurarak, alevi boğarak kazanı yaktığı zaman kirlilik kaçınılmaz oluyor. Yanması için de fanlar kullanılıyor, fanlar aracılığıyla tutuşturma sağlanıyor. Beraberinde de kömürden çıkan tüm kül, partikül madde bacadan atmosfere veriliyor. Tabi solunum düzeyinde de insanlar muhatap olunca da üst solunum hastalıklarına, hava kirliliğine sebep oluyor. Bunun için öncelikle fanların kaldırılması, kullanılmaması gerekiyor" diye konuştu.
Kalorifer yakıcılarının mutlaka sertifikalı olmaları gerektiğini ifade eden Topak, bir yakıcının aynı anda onlarca apartmanda kazan yakmalarının da önüme geçilmesi gerektiğini söyledi.
Yakıcının, tüm binalara yetişebilmek için kömürü kazana yığıp, yanmadan ayrılması nedeniyle hava kirliliğinin arttığını dile getiren Topak, apartman yöneticilerinin bu konuya dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, şu şekilde yakılan kazanların hem ısı hem de ekonomik anlamda büyük kayıplara neden olduğunu sözlerine ekledi
YORUMLAR