KİTAP OKUYANLARA HEDİYELERİ VERİLDİ
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi kütüphanelerine kaydolarak en çok kitap okuyan üyelere ödülleri verildi.
Kütüphaneler Haftası münasebetiyle Necip Fazıl Kısakürek Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen ödül törenin en çok kitap okuyanlara ödülleri verilirken, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, Kahramanmaraş’ta bulunan kütüphanelerin Türkiye’ye örnek gösterildiğini söyledi.
Daire Başkanı Kabakcı yaptığı açıklamada: “Kahramanmaraş Türkiye’nin edebiyat kenti, şiirin başkenti. Bu vesile ile 1990 yılında başlayan ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile devam eden 26 kütüphaneye ulaşan Türkiye’nin tek şehri. Nasıl ki Kahramanmaraş İstiklal Harbi’nde Madalya bayraklıysa, bu kütüphanecilikte de madalya bayraklı şehri. Değerli okuyucular bundan sizlerin emekleri de çok fazla. Çünkü Cumhuriyet 1923 yılında ilan edilmiş, Kahramanmaraş’a Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi 1965 yılında yapıldı. 1992 yılına kadar Kahramanmaraş’ta bir tane kütüphane var. 1992 yılından sonra bir kültür hamlesi ile o günkü Belediye Başkanı Ali Sezal beyin destekleri ile Saçaklızade Kütüphanesi açıldı. Daha sonra Kahramanmaraş Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin ve ilçelerimizin muhtelif yerlerine 26 tane kütüphane açıldı ve daha da inşaatları devam etmekte. Nasıl ki okullar öğrencileri ile bir anlam ifade ediyorsa, kütüphaneler de okuyucuları ile bir anlam ifade ediyor.
Biz ilk emri oku olan bir dinin mensuplarıyız. Peygamberimiz Hıra Dağına gittiğinde o zamanlar zaten kitapta yok. Oku emri geldiğinde, ne okuyayım dediğinde elinde bir metin de yoktu. Ama neyi okuyacaktı, Rabbi’ni okuyacaktı. Neyi okuyacaktı, yaratılışını okuyacaktı. Tabiatı doğayı okuyacaktı. Bunlar orada Cebrail Aleyhisselam vasıtasıyla tabiri caizse kendine yüklendi. Daha sonra kitap haline getirildi Kur’an Sureleri.
Yunus Emre diyorki: ‘Elif okuduk ötürü /Pazar eyledik götürü / Yaratılmışı hoş gördük / Yaratandan ötürü.
Hz. Ali Efendimiz: ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ diyor. Peygamber Efendimiz: İlim Çin’de de olsa gidip öğreniniz’ diyor. Çünkü o gün henüz Amerika keşfedilmemiş ve dünyanın en uzak yeri Çin. Ama son yıllarda biz millet olarak kitaptan ayrı düştük. Fakat Cumhurbaşkanımızın da teşvikleri ile 15-20 yılda ülkemizde değişik kütüphaneler açıldı. Biz Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de ilk defa sabah 8.00 gece 23.00 çalışan kütüphaneleri açtık 2011 yılında. 2015 yılından sonra da Necip Fazıl Kütüphanemiz sabah 8.00 gece 03.00 olarak açıldı. Bugünden itibaren de Millet Kütüphanemiz(Milli İrade Meydanı) ve Necip Fazıl Kütüphanemiz 24 saat açık.
Uyumadan, dinlenmeden, gece gündüz okumamız lazım.
Geçen sene Mersin’e gittiğimizde bir tane kütüphane vardı. Düşünebiliyor musunuz şu günde Mersin’de bir kütüphane var. Adana’da bir halk kütüphanesi var. Ama biz Kahramanmaraş olarak şu an 26 kütüphaneye sahibiz. Hem evlerimiz hem okullarımız kütüphane olmalı.
Burada şunu söylemek istiyorum. Eskiden ecdadımız İstanbul’a gittiği zaman 35 sene gidermiş. Şimdi 4 sene fakülteye gidiyoruz, çokta boş vakitler geçiriyoruz. Ondan sonra da bilgili olduğumuzu zannediyoruz. Beşikten mezara kadar okumak ve amel etmek lazım.
Kitaplarımız baş tacımız olmalı, hediyeleşmelerimizde kitap götürmemiz lazım. Bu kütüphanelerimizi de ders çalışmaktan ziyade kitap ta okuyarak değerlendirmemiz lazım.
Geçen hafta Türkiye’nin en büyük kütüphanesini Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi’ni açtık. Türkiye’de böyle bir müze yok. Hem bina olarak 170 yıllık bir bina, hem iç donanımı bakımından güzel ve önemli bir yer. Beşikten mezara kadar hepinize bol kitaplı yıllar diliyorum” diye konuştu.
Daire Başkanı Kabakcı’nın konuşmasının ardından ödül törenine geçildi ve kütüphanelere giderek en çok kitap okuyan okuyuculara ödülleri takdim edildi.
En çok kitap okuyarak ödül almaya hak kazanan okuyucular şunlar:
Gamze Çakmak- Necip Fazıl Halk Kütüphanesi
Zehra Deliboz- Saçaklızade Halk Kütüphanesi
Batuhan Kiraz- Cemil Meriç Halk Kütüphanesi
Bilal Kaykusuz- Karaziyaret Halk Kütüphanesi
Buse Naz Azınarığ- Turgut Reis Halk Kütüphanesi
Fatma Gül Yıldız- Erdem Bayazıt Halk Kütüphanesi
Kadriye Gönen- Süleyman Çelebi Halk Kütüphanesi
Emine Toğrul- Rasim Özdenören Halk Kütüphanesi
Esma Birsen Doğan- Göksun Halk Kütüphanesi
Mehmet Ali Ateş- Gülsüm Hanım Gümüşer Halk Kütüphanesi
Kadir Gönül- Sezai Karakoç Halk Kütüphanesi
Sudenaz Çam- Cahit Zarifoğlu Halk Kütüphanesi
Özlem Karasu- Erzurumlu İbrahim Hakkı Halk Kütüphanesi
Enes Toraman- Şehit Ömer Halisdemir Halk Kütüphanesi
Gülcan Koyun- Şehit Çolak Durdu Halk Kütüphanesi
Sametcan Katı- Ahmet Kabaklı Halk Kütüphanesi
Kerem Şeker- Karacasu Halk Kütüphanesi
YORUMLAR