KİTAP VE KÜLTÜR FUARI KAPILARINI AÇTI
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ilkini gerçekleştirdiği Kahramanmaraş 1. Kitap ve Kültür Fuarı düzenlenen törenle kapılarını açtı.
Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine, AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Vali Yardımcısı Erkan Bulgan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kütüphaneler Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Ak Parti İl Başkanı Metin Doğan, İlçe Belediye Başkanları, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Açılışa ayrıca Kahramanmaraş 1.Kitap ve Kültür Fuarı’nın bu yılki onur konukları Bahattin Karakoç, Rasim Özdenören ile fuarda yer alacak çok sayıda ünlü şair ve yazarlarda katıldı.
Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile bakanların tebrik telgrafları okundu.
BAŞKAN ERKOÇ: “DAHA DONANIMLI NESİLLER İÇİN OKUMAK ÖNEMLİ”
Açılış töreninde bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç sözlerine “Gerçek bir kültür, edebiyat ve sanat şehri olan Kahramanmaraş olarak, bu anlamlı etkinliğe ev sahipliği yapmak, birbirinden değerli söz ustalarıyla böylesine güzel bir amaç için bir araya gelmek, bize onur vermiştir.” diyerek başladı. Başkan Erkoç: “Gerçekten bu fuar bizim için çok önemli. Çünkü bu şehir şairler ve yazarlar diyarı. Şiirin başkenti. Kahramanmaraş’ımız nasıl İstiklal harbinde ülkemizin kurtuluş meşalesini ateşleyerek en ön safta durmuşsa, bu ülkenin kalkınmasında, bu ülkenin kültür ve edebiyatında yücelmesinde Kahramanmaraşlı şairler başta üstat Necip Fazıl Kısakürek olmak üzere ilham kaynağı olan bir şehirdir” dedi.
Konuşmasında yeni nesillerin daha fazla kitap okumaları gerektiğini de vurgulayan Başkan Erkoç, “Okumak aslında bizim kültürümüzde kutsal bir eylemdir. Mensubu olduğumuz dinin ilk emridir 'Oku' …Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed döneminde bazı savaş esirlerinin 10 kişiye okuma-yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakılmaları, dinimizde okumaya verilen önemin bir göstergesidir. Aynı şekilde kültürel geçmişimize baktığımızda okumanın daima teşvik edildiğini, teşvikten de öte emredildiğini görürüz. Ecdadımızın bizlere emanet ettiği en büyük miras sadece şanlı zaferlerle dolu muhteşem tarihimiz değil, ardında bıraktıkları kitaplıklardır da. Biz zengin doğalgaz ve petrol kaynaklarına sahip değiliz. Bizim ülkemizin en büyük sermayesi, beşeri ve sosyal sermayesi. Yani insanımızı ne kadar donanımlı ve nitelikli hale getirirsek, dünyada var olma mücadelesinde, dünyadaki büyük medeniyet yoluna daha güçlü yürüyeceğiz. O nedenle yeni nesillerin daha donanımlı, daha nitelikli yetişmesi için okumak çok önemli. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak bizde zengin kültür dünyamızı tanıtmak ve gelecek nesillere taşımak için çalışıyoruz. Gençlerimize çok önem veriyoruz çünkü geleceğimizin onlar olduğunun bilincindeyiz. Ve onların geleceğe donanımlı bireyler olarak hazırlanabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
Başkan Erkoç, Kahramanmaraş’taki tüm hemşehrilerini Kitap ve Kültür Fuarına davet ederek, bu yıl ilki gerçekleştirilen organizasyona sahip çıkmaya çağırdı. Başkan Erkoç sözlerini Kahramanmaraş 1.Kitap ve Kültür Fuarı’nın Kahramanmaraş’a ve tüm kitapseverlere faydalı olması dilekleriyle tamamladı.
ÖZDENÖREN: “SANAL YAYINLAR, KİTABIN YERİNİ TUTAMAZ”
Törende onur konukları adına Rasim Özdenören bir konuşma yaptı. Okumanın sadece kitap okumaktan ibaret olmadığını anlatan yazar Rasim Özdenören sanal yayınların kâğıdın yerine alamayacağını kaydederek, şunları söyledi: "Modern zamanlarda kitaba çok rakip çıktı. Fakat hiçbir sesli ve görsel medya, yazılı kitabın yerini alamaz. Nasıl ki fotoğraf resmin, sinema filmin, film fotoğrafın, sinema televizyonun, televizyon da gazetenin yerini alamadıysa, kitabın yerini de hiçbir görsel medya alamadı. Almasını da düşünmüyoruz. Bunların her biri kendi alanında işlevlerini yapmaya devam ediyor. Günümüzde sanal kitap dünyasının, basılı kitaba amansız bir rakip olarak çıkacağını söyleyenler var. Ben şahsen buna inanmıyorum ve itibar etmiyorum. Basılı kâğıdın yerini, hiçbir sanal ortam tutamaz. Kitabın ve kâğıdın kendine özgür kokusunu yeter diye görüyorum. Bu kokuyu bir kere ciğerine çeken insan kitabın kendisinden vazgeçmez. Nitekim ülkemizde açılan ulusal ve uluslar arası kitap fuarları da bizim bu düşüncemizi destekler niteliktedir."
ÜNAL: “KAHRAMANMARAŞ ŞİİRİN BAŞKENTİDİR”
AK Parti Gurup Başkan Vekili Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Hafızayı beşer nisyan ile maluldür derler. İnsan unutan bir varlıktır. O yüzden kitaplar bunu bize çok sık hatırlatır. Bilindiği üzere bütün kitaplar bizim kültürümüzde tek bir kitabı anlamak için yazılmıştır. Bütün kitapların membaı tek bir kitabın insan zihnine yansımasının sonucudur. Bütün kitaplar Kur’an’ı anlamak için yazılmıştır. Bizim medeniyetimizde bizim kültürümüzde. Hazreti Adem’e isimleri öğreten ve sonra kelimelerden önce kelamın var oluşunu bize ifade eden, sonra kelamı kelimelere, sonra kelimeleri bazı simge ve sembollerle yazıya döken ve yazıdan kitabı var eden Allah’a hamdolsun. Bu şehir kelamın en güzel kullanıldığı, kelimelerin adeta kelimelerin adeta raksettiği ve kelimeleri raks ettiren şairlerin yaşadığı bir şehirdir. Sayın Başbakanımız Kahramanmaraş’a geldiğinde şiirin başkenti dedi. Şehrimizin adını adeta tescil etti. Hangi siyasi görüşten olursak olalım, farklı siyasi görüşlerde olabiliriz. Ama şunu unutmamamız gerekiyor, siyaset bir kurumdur ve siyasetin bir amacı vardır. Eğer siyasetin amacı o ülkenin o şehrin o ülkenin ve şehrin sakinlerinin yaşam biçimini, inancını, değerlerini, imanını, kalbini yaşatmak değilse, onu gelecek nesillere güzelleştirerek ve zenginleştirerek aktarmak değilse o siyaset bir nefis çöplüğünden başka bir şey değildir. Siyaseti kıymetli yapan siyaseti anlamlı yapan siyaseti değerli yapan neye hizmet ettiğidir. Hangi amaca hizmet ettiğidir. İnsanı da değerli yapan insanın amacıdır. Hazreti Mevlana’nın koyduğu kıstası hatırlarsak; bir insanın kıymetini, değerini anlamak istiyorsanız o insanın amacına bakın buyuruyor. Çünkü insanın kıymeti insanın amacı kadardır. O yüzden siyasetin amacı bir kutlu davayı yeşertmek, insana ait olanı insana iade etmek ve insanın değerlerini yüceltmek değilse o zaman siyasetinde bir kıymeti kalmamış demektir. Lütfen sanal bir internet coğrafyasında kaybolmayın. Kitaplarla bağınızı koparmayın."
Konuşmaların ardından Başkan Erkoç konukları ile birlikte kurdele keserek Kitap ve Kültür Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Protokol üyeleri ve katılımcılar daha sonra, 130 yayınevinin açtığı ve binlerce kitabın okuyucuyla buluştuğu stantları dolaştı.
21 ARALIK PAZAR GÜNÜNE KADAR AÇIK KALACAK
Kahramanmaraş 1. Kitap ve Kültür Fuarı 21 Aralık Pazar akşamına kadar açık kalacak. 130 yayınevinin yer aldığı fuarda çok sayıda etkinlik düzenlenecek. Kitap Fuarı’nda birbirinden önemli yazarlar Kahramanmaraşlılarla buluşacak. Geleneksel hale gelecek Kahramanmaraş 1.Kitap ve Kültür Fuarı’nın Türkiye’nin en büyük kitap fuarları arasında yer alması planlanıyor.
YORUMLAR