KMTSO'DAN TARIM RAPORU..
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ve Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye tarım sektörünün sorunlarına ilişkin görüş ve önerilerini sundu.
Bir dizi program için Kahramanmaraş'ta bulunan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, program kapsamında yer alan Kahramanmaraş Tarım ve Orman Sektörü ile Buluşma Toplantısına katıldı.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz’ün de katıldığı toplantıda, KMTSO Başkanı Zabun, ‘Tarım Sektörünün Sorunlarına İlişkin Görüş ve Öneriler’ konulu bir rapor sundu.
Raporda, Tomsuklu’da bulunan 20 bin dekar alanın ekonomiye kazandırılması ile ilgili olarak “Kahramanmaraş’ta yeni sanayi yatırımları için alternatif arazi bulunamamaktadır. Verimli tarım arazileri ve Büyük Ovaların Korunması ile ilgili Karar nedeniyle yeni yatırımlar için arsa üretilememektedir. Tomsuklu mevkiinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli, içerisinde orman varlığı bulunmayan 18 bin dekar sahanın yasal olarak organize sanayi bölgesine uygun hale getirilmesi çok yararlı olacaktır.” İfadelerine yer verildi.
KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, tarımsal üretimde zirai mücadelenin bilinçsizce yapıldığına dikkat çekerek, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülük ederek biyolojik mücadelenin ön plana çıkarılmasının çok önemli bir çözüm olacağını söyledi.
Kahramanmaraş’ta hayvancılık sektörünün mevcut potansiyelinin tam olarak kullanılması ve ülkemiz et ve süt üretimine katkısının artırılması adına GAP, DAP, KOP ve DOKAP kapsamında bazı illerde uygulanan hayvancılık desteklerine Kahramanmaraş’ın dahil edilerek hayvancılık yatırımları, düve alımı, düve yetiştiriciliği gibi etkin teşvik unsurlarının burada da hayata geçirilmesi çok önemli bir itici güç olacağı vurgulanırken, kırmızıbibere prim desteği sağlanmasının tarımsal gelişime büyük bir katkı sağlayacağına değinildi.
Bir tekstil kenti olan Kahramanmaraş’ta pamuk üretiminin yeniden canlandırılması için tedbir alınması gereğine değinilen raporda, çırçır işletmelerinin, revize edilerek makineli hasada uygun hale getirilmesinin teşvik edilerek ürün standardının yükseltilebileceği, hasat ve çırçırlama esnasında
yabancı elyaf karışımının önüne geçilmesi için standart getirilmesi ve çırçırlama esnasında verilen su miktarının dünya standartlarına çekilmesinin kaliteyi artıracağı vurgulandı.
Üretimde arz-talep dengesinin ve fiyat istikrarının sağlanmasının elzem olduğunun altı çizilen raporda, “Kim, nerede, hangi ürünü ne kadar ekmeli, ürünlerin ne kadarı iç tüketime, ne kadarı ihracata yönlendirilmelidir? Hangi ürünü ne kadar ithal etmeliyiz? Bu veriler ışığında üretim planlaması yapılıp, doğru teşvik ve desteklerle yönlendirilebilirse, Türk tarım sektörü ve bu sektörden geçinen yaklaşık 6 milyon insanımız refaha ve yüksek bir hayat standardına kavuşacaktır.” açıklamaları raporda önemli yer buldu.
YORUMLAR