KSÜ'DE YAPILAN 'FARKLI VE BİRLİKTE' SERGİSİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Farklı ve Birlikte’ temalı 2. Ulusal Jürili Karma Sergi, KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesinde gerçekleştirildi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Farklı ve Birlikte’ temalı 2. Ulusal Jürili Karma Sergi, KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesinde gerçekleştirildi. Türkiye’de farklı disiplinlerde çalışan sanatçıları bir araya getirmeyi, onların yeni üretimlerini sanat izleyicisiyle buluşturmayı ve gündemdeki sanatsal göstergeleri konuşmayı hedefleyen Farklı ve Birlikte 2. Ulusal Jürili Karma Sergi, Sanat Eğitim Paneli ve Sanat Çalıştayı, 13-14 Kasım 2014 tarihlerinde KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesinde gerçekleştirilirken serginin 20 Kasım’a kadar devam edeceği bildirildi.
Güzel Sanatlar Fakültesi Sergi Salonunda düzenlenen serginin açılışını, Rektör Vekili Prof. Dr. İsmail Bakan, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Genel Sekreter Rüştü Ertuğrul, Prof. Ahmet Atan, Doç. Dr. Levent Mercin yaptı. Açılışta Prof. Dr. İsmail Bakan tarafından Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz’e, Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Türk Sanatları Bölümü tarafından hazırlanan el yapımı çinili tabak takdim edildi. 120 eserin bulunduğu serginin açılışının ardından iki gün süren Sanat Çalıştayı ve bir gün süren Sanat Eğitim Paneli yapıldı. Panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bakan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Alparslan Alkış ve çok sayıda öğrenci katıldı. Açılış konuşmasını Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Genç’in Oturum Başkanlığını ise Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Atan’ın yaptığı Sanat Eğitim Paneli Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Üstün’ün tezhip sanatı ve tarihçesi hakkındaki sunumuyla başladı. Prof. Dr. Üstün, tezhip sanatı ile ilgili olarak hem gözleri hem zihinleri dolduracak şu bilgileri verdi: “Tezhip renkli boyalarla yapılan bir sanat dalıdır. Tezhip sanatının kullanım alanları Mushaf-ı şerifler, delalül hayratlar, enamü şerifeler, divanlar ile bunun yanında hat ve minyatür levhalarının yanında yapılan bir bezeme sanatıdır. Tezhip sanatının kaynağı Orta Asya’ya kadar dayanmaktadır. İslamiyet’in kabulünden sonra özellikle Mushaf-ı Şerifelerin bezenmesine çok önem verilmiştir. Hattatlar Kur’an-ı Kerimi en iyi şekilde yazmayı amaç edinmişlerdir. Her ne kadar tezhip sanatı, hat sanatının yardımcı dalı olarak gösterilse de aslında tezhip sanatı başlı başına bir sanat dalıdır. Hat sanatının keşfinden çok önceleri Orta Asya’da tezhip sanatının örnekleri görülmüş ve yapılmıştır. Kütüphanelerde bulunan eserlerin tezhip edilmesi nakkaş hanelerde gerçekleştiriliyordu” dedi
Düzenleme kurulunda bulunan KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Cavit Polat ise Sergi ile ilgili olarak: “Birincisi Sakarya Üniversitesi’nde yapılan Farklı ve Birlikte isimli çalışmanın ikincisi üniversitemizde gerçekleştirildi. İkincisini düzenlediğimiz sergimize Türkiye genelinden yaklaşık 200 eser gönderildi. Bunların içerisinden jürinin yaptığı çalışmayla bu sayı 120’ye düşürüldü. Sergimiz 13-20 Kasım tarihleri arasında gezilebilecek. Sergimiz karma olduğu için tekstil ana sanatlarından başlayarak resim, grafik, seramik, hat, tezhip gibi İslam sanatlarını da içeren çeşitli dallardaki eserleri de barındırıyor. 15 üniversiteden gelen akademisyenlerin de katıldığı panelle başlayan programımızda sanat kavramı konuşuldu. Buradaki programımızın bitmesinin ardından misafirlerimizle şehrimizin tarihi ve turistik yerlerini gezip Kahramanmaraş’ımızı tanıtacağız” dedi.
İkinci günün sonunda ise Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen akademisyenler Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan’ı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tutuş’u ziyaret ederek, program, KSÜ ve Kahramanmaraş ile ilgili fikirlerini paylaştılar. Kahramanmaraş’ı ve KSÜ’yü beklediklerin çok daha iyi bulduklarını söyleyen misafirler, sanat çalıştayına yapılan katkılardan ve kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı oldukça memnun kaldıklarını belirterek teşekkür ettiler. Ziyaretten dolayı duyduğu menmuniyeti dile getiren Prof. Dr. Ahmet Tutuş ise, programda emeği geçen akademisyenlere ve katılımcılara gösterdiklere ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederek; “ Sizler gibi biri birinden değerli akademisyenleri ağırlamaktan ve onların güzel temennilerini duymaktan mutluluk ve onur duyduk” dedi.
YORUMLAR