MARAŞ BİBERİ İÇİN ÇALIŞMALAR HIZ KESMİYOR!...

Maraş Biberinin ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artırmaya yönelik başlatılan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği, T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen ve ''Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün faydalanıcısı olduğu''“Maraş Biber Kümesi Projesi”, çerçevesinde düzenlenen odak grup araştırma oturumlarında, sektörün tüm taraflarından temsilciler biraraya geldi.

MARAŞ BİBERİ İÇİN ÇALIŞMALAR HIZ KESMİYOR!...
18 Ağustos 2017 - 19:23

1 ve 3 Ağustos tarihlerinde düzenlenen toplantılarda, Maraş Biberi Çalışma Grubunun yanısıra, projenin yürütüldüğü Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman illerinden, bibercilikle uğraşan çiftçiler, işletmeler, kamu kurum ve kuruluşları, ziraat ve ticaret odaları, kalkınma ajansları, KOSGEB, üniversite ve araştırma kuruluşları, perakendeciler ve sektörün işleyişine dair girdi sağlayan firma ve diğer kurum temsilcileri biraraya geldi. Araştırma oturumlarında, Projenin yürütülmesinden sorumlu teknik ekibi temsilen Takım Lideri Aytekin AĞIR, Mayıs 2017’de fiilen başlayan projede şu ana kadar yapılan çalışma ve ön hazırlıklar hakkında bilgi verirken, Dr. Meral Sayın liderliğindeki araştırma grubu da, sektöre ait işlevsel anlamda öne çıkan sorunların tespiti ve bu sorunların çözümü için başvurulacak kurum ve kuruluşların mutabakatla belirlenmesi yönünde odak grup çalışmalarını yönetti.

Araştırma kapsamında, sektörle bağlantılı girdi koşulları, destekleyici kurum ve kuruluşlar, firma stratejileri ve yerel rekabet ortamı, talep koşulları ve yapısı, sektörde güven ve işbirliği ile kamu kurumlarının sektöre verdiği destek masaya yatırılırken, bu ana başlıklar altında gözlemlenen yetersizliklerin giderilmesine yönelik olarak, önümüzdeki dönem çalışmalarına ışık tutacak bir değer zinciri haritası oluşturuldu. Bununla beraber, Maraş biberi sektörünü oluşturan halkaların tüm boyutlarıyla mevcut durum tespiti yapılırken, rekabet analizini destekleyici tanı çalışmaları, değer zinciri analizi ve pazar araştırmalarının da gerek bölgede, gerek ulusal ve uluslararası ölçekte yürütülmekte olduğu vurgulandı.

Projenin ana faydalanıcısı olan Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yanı sıra, Kahramanmaraş Ticaret Borsası ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası da, ana paydaşlar olarak kümelenme sürecine destek veriyorlar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum