Merhum Şair, Yazar ve Tiyatrocu Hasan Nail Canat, Rahmetle Anılıyor
Merhum şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat, vefatının 10. yılında ailesi, dostları ve sevenleri tarafından özlemle ve rahmetle anılıyor.
Merhum şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat, vefatının 10. yılında ailesi, dostları ve sevenleri tarafından özlemle ve rahmetle anılıyor. Canat, 21 Ekim 2004 yılında hayatını kaybetmişti.
Hasan Nail Canat, 25 Ekim 1943 tarihinde Kayseri'de doğdu. 1963 yılında sanat hayatına ilk adımını attı. 1967 yılında 'Yalnızlar Rıhtımı' isimli şiir kitabını yazdı. 1968 yılında 'Moskof Sehpası' isimli ilk tiyatro eserini yazdı. Kayseri'de başlayan sanat hayatını İstanbul'da devam ettirdi. 1980 yılına kadar Türkiye'nin her yerinde 'Moskof Sehpası', 'Günahkâr Baba', 'Dilsiz Şeytan' başta olmak üzere kendi yazdığı çok sayıda tiyatro eserlerini sahneledi.
12 Eylül 1980 tarihindeki askeri darbeden dolayı tiyatro hayatına ara verdi. Tiyatro yapamadığı yıllarda romanlar yazdı. 'Bir Küçük Osmancık Vardı', 'Nur Dağındaki Çocuk', 'Yaralı Serçe', 'Günahkâr Baba', 'Yasemen', 'Kırımlı Murat Destanı', 'Bir Avuç Ateş' ve 'Gül Yarası' başlıca romanlarıdır.
Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in ekolünden gelen bir sanat anlayışına sahip olan Hasan Nail Canat, "Sanat, Hakk içindir" felsefesini benimsedi. Sanatın her alanında aktif bir birey olmak için çaba sarfetti.
1987 yılından itibaren birçok sinema filminde ve televizyon dizisinde rol aldı. 'Reis Bey', 'Minyeli Abdullah', 'Sürgün' ve 'Beşinci Boyut' rol aldığı başlıca sinema filmleridir. 'Deli Yürek', 'Ekmek Teknesi', 'Kalp Gözü' ve 'Kenan'da Bir Kuyu' isimli dizilerde de rol alan Hasan Nail Canat, aynı zamanda radyo programcılığı ve tiyatro öğretmenliği de yaptı.
1994 yılından 2004 yılına kadar Üsküdar Altunizade Kültür Merkezi'nde yetişkinler ve çocuklar için tiyatro oyunları sahneledi, öğrenciler yetiştirdi. 20 Ekim 2004 tarihinde Üsküdar Belediyesi'nin iftar vapurunda 'Aynalar Yolumu Kesti' isimli son oyununu sahneledi ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Bey'den son ödülünü aldı. Evine geldikten sonra geçirdiği kalp krizi sonucunda 21 Ekim 2004 tarihinde, bir Ramazan günü, sahur vaktinde hayata gözlerini yumdu.
Hasan Nail Canat, 61 yıllık hayatının 41 yılını sanata adayan bir dava adamı, bir gönül insanı, üretken bir sanatçı ve cefakâr bir tiyatrocu olarak Türk halkının hafızasında yer etti ve her zaman gönüllerde yaşadı. İstanbul Bağcılar'da ismi bir kültür merkezine verildi; Hasan Nail Canat Kültür Merkezi. Üsküdar Altunizade Kültür Merkezi'nin sahnesine Hasan Nail Canat'ın ismi verildi; Hasan Nail Canat Sahnesi. Kahramanmaraş Elbistan'da anfi tiyatroya Hasan Nail Canat'ın ismi verildi; Hasan Nail Canat Anfi Tiyatrosu.
Hasan Nail Canat, vefatının 10. yılında ailesi, dostları ve sevenleri tarafından özlemle ve rahmetle anılmaya devam ediyor. Hasan Nail Canat, evli ve 4 dört çocuk babasıydı.
YORUMLAR