MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu,K.Maraş'taki İşsizlik Sorununa Değindi
Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde son yıllarda her alanda sorunların arttığını belirterek, işsizlik konusunun ülkemizin en önemli sorunlarından biri haline geldiğini söyledi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapmış olduğu konuşmada ülkemizde ve Kahramanmaraş’ta işsizlik sorununa çözüm bulunmasını istedi. Ülkemizde hemen hemen her meslek grubunda milyonlarca kişinin işsiz durumunda olduğuna işaret ederek, “Okul sıralarında yıllarca dirsek çürüterek okul bitiren gençlerimizin birçoğu maalesef ki işsiz durumda olduğunu söyleyen Dedeoğlu konuşmasını şöyle devam etti:
“Bunlar iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları, atanamayan öğretmenler, mühendisler, mimarlar, eczacılar, doktorlar, gazeteciler, iki yıllık yüksekokulunu bitirmiş gençlerimiz, lise mezunlarımızdır ve bunlarla aynı durumda olan vasıfsız elemanların da büyük bir çoğunluğu şu anda Türkiye'de işsiz durumundadır. Kısacası ülkemizde her yaşta ve her seviyede işsizlik vardır ve devam etmektedir” dedi.
“GENÇ NÜFUSUN İŞSİZLİK SORUNU ÜLKEMİZİN KANAYAN YARASI HALİNE GELDİ”
“Özellikle genç nüfusta yaşanan işsizlik sorunu bugün ülkemizin adeta kanayan bir yarası haline geldiğine de dikkat çeken MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Seçim bölgem Kahramanmaraş'ta da işsizlik had safhadadır. Ülkemizde genç nüfustaki işsizlik oranı ne yazık ki yüzde 20 rakamlarına dayanmıştır. Bu çok büyük bir rakamdır. Yaşanan işsizlik, ekonomik ve sosyal sorunları da birlikte getirmektedir. Ülkemizde neredeyse her evde en az 1 kişi işsiz durumdadır.”
“KREDİ KARTI BORÇLULARININ SAYISI 4 MİLYONU AŞMIŞTIR”
Ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle vatandaşlar borcunu ödeyemez hale gelmişler. Ülkemizde bankalara olan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyen kişilerin sayısı 4 milyonu aşmıştır. Ülkemizde ekonomik şartlar her geçen gün biraz daha ağırlaşmakta ve geçim sıkıntısı aile reislerinin, aile bireylerinin sırtına binmektedir.
İşsizlik konusuna çözüm bulamayan Hükûmet, ülkemizde yaşanan yolsuzluk sayısını da artırmıştır. Yapılan son araştırmalara göre, Türkiye'deki yoksulluk sayısı 29 milyona yükselmiştir ki ülke nüfusunun yaklaşım üçte 1'ine tekabül etmektedir.
Şubat ayı araştırmalarına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.308 liraya ve yoksulluk sınırları da 4.259 liraya kadar yükselmiştir. Bu durumda, ülkemizde çalışan asgari ücretli kesim hem açlık hem de yoksulluk sınırlarının altında kalmıştır. İşçilerimizin, emeklilerimizin ve memurlarımızın büyük bir bölümü de ülkemizde yoksulluk sınırı altında ücret almaktadır.
“İŞSİZLİK ORANI 3 MİLYON 43 BİN KİŞİYE ULAŞMIŞTIR”
“Hatta son yıllarda Hükûmet politikaları nedeniyle işleri iyice bozulan küçük esnaf ve çiftçilerimiz de yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedirler. Ülkemizde ücretli kesimde bütün bu sorunlar yaşanırken işsizlik oranı 3 milyon 43 bin kişiye ulaşmıştır.
İşsizlik konusundaki bu rakamlar 19 ilimizin toplam nüfusuna eşittir. Ülkemizde işsizlik Kırıkkale'nin, Hakkâri'nin, Bingöl'ün, Burdur'un, Karaman'ın, Karabük'ün, Kırşehir'in, Yalova'nın, Erzincan'ın, Bilecik'in, Sinop'un, Çankırı'nın, Iğdır'ın, Bartın'ın, Gümüşhane'nin, Kilis'in, Ardahan'ın, Tunceli'nin ve Bayburt'un toplam nüfusuna eşit hale gelmiştir. Ayrıca, yapılan araştırmalar, Türkiye İstatistik Kurumu hesaplaması dışındaki işsizlik rakamlarının da daha yüksek olduğunu göstermektedir. AKP Hükûmeti, ülkemizdeki işsizlik konusunu görmezden gelmeye de devam etmektedir. Ne yazık ki Hükûmet yıllardır milletimizin gündeminden kopmuş durumdadır. Hükûmet milletimizin biriken ve artan sorunlarına kulak tıkamaktadır.”
“HÜKÜMET, İÇ GÜVENLİK YASASI GİBİ YASA DIŞI ÇALIŞMALARIYLA ZAMAN HARCAMAKTADIR”
“Hükûmetin gündemi açılım politikaları ve paralel söylemler üzerine devam etmekte ve Türkiye'ye zaman kaybettirmektedir. Milletimiz Hükûmetten iş ve aş konusunda çalışma beklemektedir. Ne yazık ki Hükûmet bu konularda çalışma yapmak yerine içinde milletin bulunmadığı ve tamamen kendine dönük hazırlamış olduğu iç güvenlik yasası gibi yasa dışı çalışmalarıyla zaman harcamaktadır.
Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak milletimizin yararına ve ülkemizin selametine olan bütün çalışmalara katkı sağladık. Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde milletimizin sorunlarına çözüm olacak pek çok çalışma bulunmaktadır ancak bunlar Genel Kurula gelmemektedir.”
“ÜLKEMİZDE YAŞANAN SORUNLAR ÇOK BÜYÜMÜŞTÜR”
“Buradan AKP Hükûmetine seslenmek istiyorum. Ülkemizde yaşanan sorunlar çok büyümüştür. Hemen hemen her alanda sorun yaşanmaktadır. Eğitimden sağlığa, tarım ve hayvancılık alanından sanayi sektörüne kadar çok önemli sorunları vardır Türkiye'nin. İşçilerimizin, memurlarımızın, emeklilerimizin, çiftçilerimizin, esnafımızın kısacası toplumun bütün kesimlerinin sorunlarını çözüme kavuşturacak çalışmaları öncelik sırasına göre görüşüp kanunlaştıralım diyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak buna hazırız, bunu da her platformda söylüyoruz.”
“EVİNE EKMEK GÖTÜREMEYEN VATANDAŞLARIMIZ EVİNE EKMEK GÖTÜRSÜN”
“İşsizlikle ilgili bugün gündeme getirmiş olduğumuz çalışma da bunlardan bir tanesidir. Gelin, Hükûmet olarak bu önergeye destek verelim, ülkemizde işsizlik konusuna çözüm bulalım, ülkemizde işsizliği ortadan kaldıralım, çözüm yollarını hep beraber arayalım ve Meclis kürsüsünde görüşmeye açalım. Çözüm bulalım ki evine ekmek götüremeyen vatandaşlarımız evine ekmek götürsün. Ülkemizin kalkınması ancak üretim ve istihdamdan geçer.”
“ÖZEL SEKTÖR, REKABET GÜCÜNÜ ORTADAN KALDIRMIŞTIR”
“Hemen hemen her alanda ithalata yönelen Hükûmet, ülkemizde neredeyse üretimi ve istihdamı da unutmuş durumdadır. İşsiz vatandaşlarımıza devlette iş kapısını kapatan Hükûmet, özel sektör kesiminde de rekabet gücünü ortadan kaldırmıştır. Sanayi ülkemizin can damarı durumundadır. Tarım ve hayvancılık alanında ülkemizde mazot, gübre, ilaç gibi girdileri yükselten Hükûmet, sanayi sektörüne de çok pahalı elektrik ve doğal gaz vermektedir.
Seçim bölgem ve memleketim olan Kahramanmaraş'ta da sanayi teşvik beklemektedir. Kahramanmaraş'ın teşvik bölgesindeki yeri 5'inci sıra değil, 6'ncı sıra değil, 7'nci sıra olmalıydı ve özel bir kanun çıkarılmalıydı. Neden? Kahramanmaraş 1984 yılında verilen teşvikleri yerinde ve zamanında kullanmış, üretime, istihdama, Türkiye ekonomisine katkı sağlamış sayılı illerden bir tanesi, daha doğrusu kendi imkânlarıyla, kendi müteşebbisleriyle bölgeye de, Kahramanmaraş'a da, ülkeye de ekonomik anlamda katkı sağlamış, iş istihdamı sağlamış bir şehirdi.
Özel bir kanun çıkarılması lazımdı, daha önceden bu yatırımları sağlıklı bir şekilde yaptığı için ödüllendirilmesi gerekirdi ama maalesef ki Kahramanmaraş teşvik bölgesinde 5'inci sırada kaldı. Durum böyle olunca, üretim ve istihdam içerisinde yer alan şirketlerin büyük bir kısmı kapanmakta ve kapanma noktasına gelmektedir.
Uygulanan yanlış Hükûmet politikaları yüzünden özel sektörde iş kapısı giderek azalmaya başlamıştır. İşsiz vatandaşlarımızın üretime ve istihdama katılması konusunda mutlaka geniş çaplı bir çalışma yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
YORUMLAR