Milliyet'in Kahramanmaraş ve Suriyeli İzlenimleri
Suriyeli sığınmacıları hedef alan tepkilerin organize bir saldırıya dönüştüğü Kahramanmaraş’ta hemen herkes sağduyu çağrısı yapıyor ama kentin yeni olaylara gebe olduğu izlenimi hâkim... Fransızca öğretmeni Hamid Muhammed, şimdi inşaatlarda dekor ustası olarak günlük 20 liraya çalışıyor. ‘İlk geldiğimizde her şey iyiydi’ diyen Muhammed, ‘Şimdi burası patlamaya hazır bir bomba gibi’ diyor.
18 Temmuz 2014 - 12:44
Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli sayısı 1 milyonu aşarken, son zamanlarda bu sığınmacılara yönelik saldırılarda artış gözleniyor. Daha önce Hatay, Gaziantep ve Adana’da sığınmacılara yönelik tepkiler görüldü, ancak Kahramanmaraş’ta geçen pazar günü gerçekleştirilen organize saldırı ürküttü. Sosyal paylaşım sitesi üzerinden örgütlenen yaklaşık bin kişilik grubun “Suriyelileri istemiyoruz” sloganı ile kentte terör estirdi. Suriyelilere ait işyerlerine zarar veren eylemciler, Suriye plakalı bir araca da saldırdı. Güvenlik güçlerinin engellemeye çalıştığı eylemde biri polis, iki kişi yaralandı. Bu olayı nedenlerini ve niçinlerini gözlemlemek için geldiğim kentte yetkililerin sağduyu çağrılarına rağmen kentin yeni olaylara gebe olduğu izlenimini edindim.
‘Artık korkuyoruz ’
Kahramanmaraş’ta pek çok kişi Suriyelilerin gelmesiyle kiraların arttığını, sokaktaki huzurun bozulduğunu, fuhuşun arttığını, ucuz işgücü nedeniyle Türk vatandaşları arasında işsizliğin arttığını dile getiriyor. Kentte günlük 40 lira olan bir inşaat işini Suriyeliler 5 liraya yapıyor. Kentte fırıncılık yapan Suriyelilerin, daha ucuza ekmek satması da yerli fırıncıları kızdırıyor.
Suriye’de Fransızca öğretmenliği yapan ve iki yıl önce savaştan kaçıp Kahramanmaraş’a gelen Hamid Muhammed şimdi inşaatlarda dekor ustası olarak günlüğü 20 liraya çalışıyor. Kahramanmaraş’ta aynı işi yapan inşaat ustasının aldığı ortalama ücret ise 70 lira. Suriyelilere yapılan saldırıdan sonra can güvenliklerinin olmadığını ve korku içerisinde işe gidip geldiklerini söyleyen 28 yaşındaki Muhammed, “İlk geldiğimiz zamanlar her şey iyiydi. Şimdi nefret dolu bakışlarla karşılaşıyoruz. Sokağa çıkmaya çekiniyoruz. Ancak, yine de bizim yüzümüzden bir Türk vatandaşına bile zarar gelmesini istemiyoruz” diyor.
“Suriyelileri istemiyoruz” sloganıyla yapılan eylemi düzenlediği iddia edilen esnaf da ülkücü gençler de iddiaları kabul etmiyor. Ak Parti İl Başkanı Metin Doğan da, eyleme katılanların yüzde 75’inin yaşlarının 13 ile 18 arasında olduğunu, bu nedenle zaten esnaf olamayacağını savunuyor. Saldırının arkasında milliyetçi yapının değil ulusalcıların olduğunu öne süren Doğan şunları söyledi:
“Buradaki milliyetçiler dindardır; yapmaz. IŞİD’in saldırısının da Kahramanmaraş’taki saldırının da Cumhurbaşkanlığı seçimini manipüle etmek için yapıldığını düşünüyorum. Halk ise Suriyelilere yönelik bir takım dedikodulara inanarak galeyana geliyor. Geçmişteki Maraş Katliamı’nda da 13-14 yaşlarındaki birkaç çocuk, ‘Aleviler insanları öldürüyor, camileri yakıyor’ diyerek halkı ayaklandırıp ortadan kayboldu. bugün de aynı şey yapılıyor ama herkes müsterih olsun ki, biz de halkımız da ikinci bir katliama izin vermeyiz.”
‘Alışveriş yapmıyorlar’
Halkın bir kesimi ise iartık Suriyeliler Kahramanmaraş’ta görmek istemediklerini söylüyor. “Suriyelilerden çok yetkililere kızıyoruz. Suriye’ye kapıları açarken, bu insanlar için çözüm üretilmeliydi” diyen esnaf, saldırıya karşı olduğunu ama olağan bulduğunu ifade ediyor.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Vekili H. Mustafa Öz de kaygılarını şöyle dile getiriyor:“Esnafımız açısından hiçbir sıkıntı yok. Zaten Maraş halkı, gidip Suriyeliden alışveriş yapmıyor. Eylemde esnaf var gibi görünüyor ama yok. Suriye’den çantasını alan geliyor. Burası çabuk galeyana gelen bir yapıya sahip. Devlet bu işe el atmalı.”
‘Maraş oyuna gelmez’
Pazar günü gerçekleşen saldırıdan bu yana Suriyeli esnaf Kepenk açmaya cesaret edemiyor. Kent merkezinde Suriyeli sığınmacılarla dolup taşan ve ‘Suriyeliler Parkı’ olarak anılan park da bugünlerde bomboş. Saldırıların başka güç odakları tarafından organize edildiğini iddia eden gençler de “Akşama kadar Suriyeli arkadaşlarla birlikte çalışıyoruz. Onlar bizim kapı komşumuz, arkadaşımız, din kardeşimiz. Umarız bu kez Maraş halkı oyuna gelmez” dedi.
YORUMLAR