Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Gaziantep'te
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir dizi ziyaret ve programlarda bulunmak üzere Gaziantep’e geldi. Gaziantep ziyaretine Şehir Hastanesi incelemesi ile başlayan Bakan Koca, daha sonra Gaziantep Valisi Davut Gül’ü ziyaret ederek sağlık yatırımları hakkında istişarelerde bulundu.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Gaziantep Milletvekillerinin de eşlik ettiği ziyarette Koca, İldeki sağlık yöneticileri ile bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantı sonrasında basın açıklamasında bulunan Koca, 17 yılda Gaziantep’e yapılan toplam 35 buçuk milyar yatırımın 1,04 milyarının sağlığa yapıldığını bildirdi.
Yatırımların özellikle 59’nun birinci basamak olmak üzere toplam 83 sağlık kuruluşu ve bunun 20 tanesinin faaliyete devam eden hastane olduğunu aktaran Koca, “Devam eden en önemli yatırımlardan bir tanesi Gaziantep Şehir Hastanesidir” dedi.
Gaziantep Şehir Hastanesi’nin Ankara ve İstanbul’dan sonra üçüncü büyüklükte olduğunu dile getiren Koca; “Şehir Hastanemiz 1875 yataklı 638 bin metre kare kapalı alanı, 330 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilen ve şu an geldiği inşaat seviyesinde yüzde 35 olan, gelecek yıl bitirilmesini hedeflediğimiz bir hastanemiz. Şehir Hastanesi toplam 6 tane dal hastanesinden oluşmaktadır. Yani şehir hastanelerini özellikle yeni dönemde bulundukları bölgeye en üst noktada hizmet veren, hem üniversite ile işbirliği hem klinik çalışmalar hem özellikli mükemmeliyet merkezi dediğimiz merkezlerle hizmet veren hastanın oradan başka bir sağlık kuruluşuna veya başka bir İle sevk edilmediği, bölgenin sağlık üssü olarak konumlandırdığımız hastaneler şehri olarak tanımlıyoruz. Bu anlamda Gaziantep’te bu hastanenin gelecek yıl faaliyete geçmesiyle Gaziantep’in sağlık üssü olacağını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani buradan hastalar artık başka bir yere sevk edilmeden hatta dışarıdan özellikli müdahalelerin yapıldığı, hastanın sevk edilebileceği, kabul edilebileceği bir merkez olacak” diye konuştu.
Şehir Hastanelerinde her türlü alt yapının bulunduğunu vurgulayan Koca, “Aynı zamanda şehir hastanelerini yeni dönemde birbiriyle ilişkilerini de sağlayarak üniversitelerle birlikte kullanım da söz konusu olduğu için üniversiteler hastanesi, adeta bir hastaneler şehri gibi planladığımızı söylemek isterim. Şehir hastanesinde her türlü teknik altyapının olduğu onkoloji, radyoterapi, kalp damar cerrahisi, pediatrik kalp damar cerrahisi, diyaliz ve benzeri hiçbir eksiğinin olmadığı bir hastane olarak planladığımızı ayrıca belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.
Şehit Fuat Oğuzcan Hastanesi
Bakan Koca Karkamış’ta devam eden yatırımlar içerisinde yer alan ve yüzde 97 geçici kabul dönemine gelinerek Nisan ayında hasta kabulüne başlanması planlanan 20 yataklı hastaneye Şehit Fuat Oğuzcan’ın ismini verileceğini söyledi.
Bakan Koca, ihale aşamasında olan 34 tane birinci basamak ağırlıklı olmak üzere, ihale, proje ve planlama aşamasında olan hastanenin olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Bunlardan bir tanesi Yavuzeli ki yakın zamanda, 10 Nisanda ihalesi yapılacak 20 yataklı bir hastane ihalesini de buradan söylemek isterim. Nizip’te yine 400 yataklı hastanenin proje hazırlıkları yapılıyor onu da hızla sürecini tamamlamak istiyoruz.
Bunun dışında Abdulkadir Yüksek Devlet Hastanesini de şu an daha çok 25 Aralık Devlet Hastanesine bağlık olarak poliklinik hizmeti veren bir hastanemiz. 300 yataklı önemli gördüğümüz bir hastanemiz. Önümüzdeki dönemde Mayıs ayında tam faaliyete geçirmek üzere talimat verdik. Ulaşımı sorunu da bu arada çözülmüş olacak. Yine gelen talepler üzerine Şehitkâmil Kuzeyşehir aile sağlığı merkezi iki ayrı noktada yapılmış olacak konutlar tamamlanmadan aile sağlığı merkezinin inşaatlarının da ihale edilmesi talimatını verdik”
Acil Sağlık Hizmetleri hakkında da paylaşımda bulunan Koca, son 16 yıldan bu yana 7 olan acil istasyon sayısının 49’a çıkarıldığını yine ambulans sayısının ise 7’den 80’e çıkarıldığını bildirerek bu yıl verilen 11 yeni ambulans ile bu sayının 91’e çıktığını vurguladı.
Hepatit ve çocuk felci aşılarında sıkıntı yaşandığına dair iddiaları da yanıtlayan Koca, bununla ilgili Hepatit B ile ilgili toplam 300 bine yakın dozun teslim edildiğini ve 550 bine yakın da çocuk felci aşısının teslim edildiğini ifade ederek herhangi bir sorunun yaşanmadığını aktardı.
Aşıda yerlileşme ve millileşme konusunda da bilgi veren Koca, “Aşıyla ilgili önümüzdeki dönemde özellikli aşıyı yerlileştirme ve millileştirme çerçevesinde önümüzdeki beş yıllık süreçte yüzde yüz dışarıya bağımlı olduğumuz aşıyı yerlileştirmek istiyoruz. Önümüzdeki bir yıl içinde de özellikle kuduz ve benzeri anti serumlarını da bir yıl içinde yerlileştirme yani ruhsatını verme sürecini başlattık” diye konuştu.
Bakan Koca, daha sonra Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
YORUMLAR