SÜLEYMAN ŞAH,TÜRKİYE'NİN YURT DIŞINDAKİ İLK TOPRAK KAYBI MI
Süleyman Şah Türbesi'nin taşınmasıyla 'Türkiye ilk kez yurt dışında toprağını kaybetti' tartışması yaşansa da kaybedilen ilk toprak Tuna Nehri ortasındaki Adakale'ydi.
22 Şubat Pazar günü Şah Fırat operasyonu ile taşınan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Hükümet operasyonu büyük bir başarı olarak görürken muhalefet kanadı bu operasyonu başarısızlık ve "Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde yaşadığı ilk toprak kaybı." olarak gördü ve tartışmalar alevledi.
Tartışmalar devam ederken ortaya bambaşka bir gerçek çıktı. Bir zamanlar Türkiye'ye ait olan Tuna Nehri ortasındaki Adakale, Lozan Antlaşması'nda masada kaybedildi.
TÜRK TOPRAĞI SAYILDI
Tuna Nehri üzerindeki 160 bin metrekarelik Adakale, 93 Harbi'nden sonra imzalanan Berlin Antlaşması'nda gözden kaçınca uzun yıllar Türk toprağı sayıldı; Osmanlı, Lozan Antlaşması'na kadar Adakale'yi elinde tutmayı başarabildi. Adakale'de yaşayan 800'ü aşkın Türk, 2. Meşrutiyet'in ilanından sonra yapılan seçimlere bile katıldı. Adakale, Balkan Savaşı'nda Avusturya-Macaristan tarafından ilhak edilse de uluslararası kurallar gereği Türk toprağı olarak kabul edildi.
TOPRAK SULARA TESLİM EDİLDİ
Türkiye, Lozan görüşmelerinde Adakale'nin, Süleyman Şah Saygı Karakolu (Caber Kalesi) ile aynı statüye sahip olmasını talep etti. Ancak, İsmet İnönü'nün yoğun ısrarı, Avrupalıları ikna etmeye yetmeyince Adakale'nin Romanya'ya bağlanmasına karar verildi. 1967'ye kadar ise yaklaşık bin Türk'ün yaşadığı Adakale, özerk bir bölge statüsünde varlığını devam ettirdi. 1967 yılında Romanya ve Yugoslavya'nın ortaklaşa Tuna nehri üzerinde inşa ettikleri baraj, Adakale'nin 1972'de sulara gömülmesine neden oldu. Bölgede yaşayan Türkler ise baraj tamamlanıncaya kadar dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in girişimiyle Türkiye'ye getirildi.
YORUMLAR