T K D K DA P A T R O N D E Ğ İ Ş T İ İL KOORDİNATÖRLÜĞÜNE AHMET CEMİL CEYHAN GETİRİLDİ

TKDK Kahramanmaraş, ilimizin güzide toplantı mekanlarından Madoevi tesislerinde basın mensuplarıyla kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Toplantıya ilimizde bulunan yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı. Toplantıda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü’ne yeni atanan İl Koordinatörü Ahmet Cemil CEYHAN ve birim amirleri katıldı. Sıcak ve koyu bir sohbetin yaşandığı toplantıda yeni göreve atanan TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ahmet Cemil CEYHAN basın mensuplarına kendini ve çalışma arkadaşlarını tanıttı. 1980 yılı Kahramanmaraş doğumlu olan Ahmet Cemil CEYHAN, ilk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamladı. 2004 yılında Gazi Üniversitesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümünden mezun oldu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde 2010 yılında Ekonomi alanında Yüksek Lisans eğitimini tamamlayan Ahmet Cemil CEYHAN, aynı yıl yine Ekonomi alanında Doktora eğitimine başladı. Devlet desteklerinin kalkınma ve ekonomik büyümeye etkisi üzerine doktora tezi çalışmasına devam etmektedir. 2000 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesinde meslek hayatına başlamış, 2006 yılında ziraat bankasına uzman olarak geçmiş 2007 yılında EUAŞ’ta göreve başlamıştır. 2009 yılında TKDK’da uzman olarak göreve başlamış, daha sonra sırasıyla Kıdemli Uzman ve Birim Amiri olarak görevine devam etmiştir. Bakanlık tarafından 02.06.2015 tarihinde TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğüne İl Koordinatörü olarak asaleten atanmıştır. Evli ve dört çocuk babası olan Ahmet Cemil CEYHAN eğitim ve kültür alanında faaliyet gösteren dört faklı derneğin yönetim kurullarında aktif olarak görev yapmakta olup orta düzeyde Arapça, ileri düzeyde İngilizce bilmektedir.

T K D K   DA   P A T R O N   D E Ğ İ Ş T İ    İL KOORDİNATÖRLÜĞÜNE AHMET  CEMİL  CEYHAN  GETİRİLDİ
04 Haziran 2015 - 17:46

TKDK Tarafından Hibe Desteği Verilen Yatırım Alanları

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım başlığı altında küçükbaş ve büyükbaş süt üretim çiftliklerine, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım başlığı altında küçükbaş ve büyükbaş et üreten çiftliklere ve tavuk eti

(broiler) üretim çiftliklerine, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında dondurma fabrikaları, mandıralar, süt paketleme tesislerine, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında kesimhaneler ve kombinalara, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında soğuk hava depolarına paketleme tesislerine, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması yatırım başlığı altında balık işleme ve paketleme tesislerine, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi yatırım başlığı altında arıcılara, tıbbi aromatik bitki yetiştiren çiftçilere, dış mekan ve iç mekan süs bitkisi yetiştiren çiftçilere malzeme ve makine ekipman vs. desteği verecek projelere, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi başlığı altında Kahramanmaraş için hazırlanmış yerel ürünler listesinde bulunan (dondurma, tarhana, kırmızıbiber, şıra ürünleri, makarna, turşu, salamura, bulgur, döğme, yoğurt, peynir, baklava, yöresel yemekler vs. üretim tesislerine) birçok tarımsal ürün işleme ve paketleme tesisi projelerine, Kırsal Turizm başlığı altında oteller, konaklama ve dinlenme tesisleri, yeme içme tesisleri, kır lokantaları, halı sahalar, yüzme havuzları, akuaparklar, doğa sporları içeren yatırım projelerine, Kültür Balıkçılığı başlığı altında ise kafes ve havuz balıkçılığı projelerine hibe desteği verilmektedir.

 

TKDK’nın Desteklediği Yatırımlar KDV ve Gelir Vergisinden Muaf Tutuluyor

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Avrupa Birliği yetkili delegasyonları tarafından akredite edilmiş, AB bütçesini konulan kurallar çerçevesinde ülkemizde kullanma yetkisini fiilen elinde bulundurabilen bir kuruluştur. TKDK, bahsi geçen yatırım alanlarında gerçekleştirilen yatırımlara % 50 ile %65 arasında hibe desteği veriyor. Proje hazırlığı ve uygulaması sırasında yapılan harcamalar KDV’den ve alınan hibeler ise gelir vergisinden muaf tutuluyor. Yatırımcılar hazırladıkları projeler ile Kuruma ilan edilen tarihlerde başvuruda bulunuyor. Ardından Kurum tarafından yapılan incelemeler neticesinde uygun bulunan başvuru şartlarını taşıyan projelerle yatırım sözleşmeleri imzalanıyor. Tamamlanan yatırımların ardından hibe ödemeleri gerçekleştiriliyor.

 

2014-2020 IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı (IPARD II) ile Gelen Yenilikler

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 27 Ocak 2015 tarihinde onaylanan ve 2020 yılına kadar uygulanacak IPARD II programı ile gelen yeniliklerden de söz eden TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ceyhan; “Süt ve et üreten işletmelere yatırım alanında kapsam genişliyor hibe oranı yüzde 70’e kadar çıkıyor, işleme ve pazarlamaya yönelik yatırımlarda hibe oranı yüzde 10 artıyor, kırsalda yenilenebilir enerji yatırımları destek kapsamına alınıyor ve bu kapsamdaki destek oranı bazı alanlarda yüzde 100’e kadar çıkabiliyor. Ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi kapsamında yüzde 50 olan hibe oranı yüzde 65’e çıkıyor ve üst limiti artıyor” dedi.

Yine IPARD II kapsamında; Manda sütü üretimi (en fazla 50 baş kapasiteli) süt çiftlikleri, yumurta tavukçuluğu (sadecemevcut işletmelerde modernizasyon olmak ve kapasite artırımımı olmamak kaydıyla en az 20.000 ve en fazla 100.000 tavuk kapasiteli) ve kaz yetiştiriciliği (en az 350, en fazla 3.000 kaz kapasiteli) çiftlikleri destek kapsamına alınmıştır. Et sektöründe IPARD I’de tüm yeni işletmeler destek kapsamında iken, IPARD II’de yalnızca kırmızı et kesimhanelerinde yeni işletme destek kapsamındadır. Yine IPARD I programında olmayan “Yenilenebilir enerji ve Makine Parkları IPARD II programında destek kapsamına alınmıştır. Yenilenebilir enerji kapsamında en fazla 1 MW kapasitesine sahip enerji yatırımları uygundur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum