'Türkiye, Ceviz İhracatında ABD'ye Rakip Olabilir"

KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sütyemez: "Türkiye, sahip olduğu mevcut kaynakları iyi değerlendirir, kaliteli çeşitleri ve yetiştiricilik oranını artırsa ceviz ihracatında ABD'nin en büyük rakibi olabilir"

 'Türkiye, Ceviz İhracatında ABD'ye Rakip Olabilir"
23 Ekim 2014 - 11:48

İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, Türkiye'nin, yapacağı çalışmalarla Avrupa'ya ceviz ihraç eden ABD'nin rakibi olabileceğini söyledi.

Sütyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ülkelerin başında ÇinABDİran ve Türkiye'nin geldiğini ifade etti.

Yaklaşık 30 yıl önce söz sahibi ülkelerin başında gelen Türkiye'yi, son yıllarda yaptığı üretim ataklarıyla ABD'nin geçtiğini belirten Sütyemez, ABD'nin üretimin yanında dünya ihracatında da ilk sırada yer aldığını vurguladı.

ABD'nin ihraç ettiği cevizin önemli bir bölümünü Avrupa'ya sattığını dile getiren Sütyemez, şöyle devam etti:

"ABD, Kaliforniya'da yetiştirdiği cevizleri Avrupa'ya kadar getirip satmaktadır. Oysa kiTürkiye, sahip olduğu mevcut kaynakları iyi değerlendirir, kaliteli çeşitleri ve yetiştiricilik oranını artırsa ceviz ihracatında ABD'nin en büyük rakibi olabilir. Çünkü Türkiye,Avrupa'nın hemen yanı başındadır. Neredeyse attığımız cevizi Avrupa'ya düşürecek konumdayız ama yeterli miktarda standart üretim yapamadığımız için Avrupa ceviziniABD'den almaktadır."

Cevize ilgi her geçen gün artıyor

Sütyemez, Türkiye'de 1970'li yıllarda mobilya ve kereste sanayisi için ceviz katliamı yapıldığını öne sürdü.

Ceviz üretiminin bunun üzerine önemli sekteye uğradığını belirten Sütyemez, yıllarca yetiştiricilikte de bazı hatalar yapıldığını ifade etti.

Son 10 yıldır modern yetiştiricilik anlamında kaliteli ve verimli büyük ceviz bahçeleri kurulmaya başlandığına işaret eden Sütyemez, "İnsan sağlığına faydasından dolayı cevize ilgi her geçen gün artmaktadır. Türkiye'nin ceviz üretimi istatistiki değerlere göre 200 bin ton, açığı ise bence 400 bin tondur. Türkiye, bu açığını kapatmak için ceviz bahçe sayısını artırmak zorundadır" dedi.

Kahramanmaraş'ın ceviz yetiştiriciliğinde önemli kentlerden biri olduğunu vurgulayan Sütyemez, KSÜ'de gerçekleştirdikleri "dünyanın en iri cevizi", "kırmızı ceviz" ve "salkım" türlerindeki üretimlerle de ihracata katkı sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum