Türkiye İçin Tarihi Fırsat
Önümüzdeki haftadan itibaren G 20'nin ev sahipliğini yapmaya hazırlanan Türkiye, ülkede yapılacak zirveye katılanlara son 10 yıl içinde hayata geçirdiği reformları ve başarı öykülerini de anlatma fırsatı yakalayabilecek ve örnek bir model olmaya çalışacak.
14 Kasım 2014 - 10:55
Türkiye’nin yoğun gündeminden ötürü çok önemli bir ayrıntı gözlerden kaçıyor. Türkiye bu hafta sonu itibariyle dünyanın en büyük platformu olan G-20’ye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Başbakan Davutoğlu devir teslim için Avustralya'ya çoktan gitti bile... 2015 yılında Türkiye’de gerçekleşecek olan dev zirve ile birlikte tüm dünyanın gözü Türkiye’nin üzerinde olacak ve Türkiye tarihi bir pestiji oluşturma fırsatı yakalayacak.
G-20 dünyanın en gelişmiş ve en büyük üretim hacmine sahip 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. Bu ülkeler arasında ise sırasıyla Türkiye, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, ABD ve Avrupa Birliği Komisyonu bulunuyor.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin yer aldıgı bu dev platform her yıl farklı bir ülkede G-20 zirvesi çatısı altında buluşuyor ve küresel ekonominin çıkmazları ile geleceğine yönelik çözüm önerileri geniş kapsamlı olarak masaya yatırılıyor. İşte bu dev zirvenin 2015 yılı ayağında yeni ev sahibi Türkiye olacak.
HAFTA SONU İTİBARİYLE YENİ EV SAHİBİ TÜRKİYE
Türkiye için çok önemli olan zirve için Başbakan Ahmet Davutoğlu şu sıralar Avustralya’ya da bulunuyor. Davutoğlu, bu hafta sonu G-20 dönem başkanlığını 2014’ün dönem başkanı olan Avustralya’dan teslim alacak ve G-20’nin yeni ev sahibi artık 1 yıl boyunca Türkiye olacak. 2015'in Kasım ya da Aralık ayında yapılması planlanan Liderler Zirvesi’ne kadar da Türkiye dönem başkanlığını sürdürmüş olacak.
LİDERLER İSTANBUL'DA BULUŞACAK
Zirve kapsamında Türkiye'ye 2015 yılı içerisinde 20 ülkenin ekonomi yönetimlerinin, bakanlarının, iş örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, düşünce kuruluşlarının ve gençlik gruplarının sık sık ziyaretleri olacak. Bu ziyaretleri gölgede bırakacak olan asıl trafik ise 2015 yılı kasım ya da aralık ayında yapılacak olan liderler zirvesinde yaşanacak. ABD'den Rusya'ya onlarca ülkenin lideri İstanbul'daki zirvede buluşacak ve burada çok kritik görüşmeler yapacak.
150’DEN FAZLA TOPLANTI YAPILACAK
G-20 Zirvesi ile birlikte 2015 yılında İstanbul’da çok yoğun bir toplantı ve konferans trafiği de yaşanacak. Şu an için farklı farklı alanlarda programlanmış 150’den fazla toplantı bulunduğu belirtiliyor. Bunların içinde finansal ve teknik toplantıların yanı sıra, ‘’Dünya sistemi nereye gidiyor? Barışçıl bir dünya sistemi nasıl inşa edilir? gibi konuların görüşüleceği entelektüel toplantılar da yer alıyor.
İŞ DÜNYASI DA ZİRVEYE HAZIRLANIYOR
Türkiye’yi ve Türkiye’deki iş dünyasını dünyaya anlatabilmek ve yeni fırsatları yakalayabilmek için önemli bir fırsat oluşturacak olan G-20 için iş dünyası da ciddi hazırlık yapıyor. Çünkü G-20 başkanlığı Türkiye’de olduğu için Türk İş dünyası da katılımcılar tarafından yakından takip edilecek. Bu avantajı fırsata çevrimek isteyen TOBB, TÜSİAD, DEİK, MÜSİAD ve TİM gibi Türk iş dünyasının önde gelen kurumları ise bir araya gelerek kendilerini daha iyi anlatabilecekleri bir platform kurdu. Bu platform altında zirveye gelenlere Türkiye'deki fırsatlardan bahsedilerek yatırım çekmeye ve ortaklık kurmaya çalışılacak.
TÜRKİYE EV ÖDEVİNİ BAŞARIYLA YAPIYOR
Özellikle küresel krizleri önlemek için her ülkenin kendi içindeki hassasiyetleri gidermeye yönelik neler yaptığı ve cari açık, enflasyon gibi sorunlarla ilgili ne gibi tedbirler aldığının konuşulacağı zirve öncesinde Türkiye zamanlaması çok doğru bir adım attı. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı dönüşüm programlarının yer aldığı yapısal reform paketi ve iş güvenliği paketiyle Türkiye ev sahibi olduğu zirvede elini güçlendirmiş olurken, yapılan görüşmelerde "Ben kendi yapısal dönüşümümü sürdürüyorum sizlerden de bunu bekliyorum" deme hakkını da kendinde bulmuş olacak.
DÜNYAYA ÖRNEK OLACAĞIZ
G-20’de Türkiye tarafından bir çok farklı alanda yeni paketler de gündeme gelecek. Türkiye ev sahibi olmanın verdiği avantaj ile zirveye katılanlara son 10 yıl içinde hayata geçirdiği reformları ve başarı öykülerini de anlatma fırsatı yakalayabilecek ve örnek bir model olmaya çalışacak.
TÜRKİYE’DEN SONRA SİSTEM DEĞİŞECEK
Türkiye'den sonra G-20'deki Dönem Başkanlığı sistemi de değişecek. Yeni alınan karar uyarınca 2015'ten sonra Dönem Başkanı, rotasyondaki bölgesel guruplar tarafından seçilecek ve ilk olarak Asya Grubu'nu oluşturan Çin, Endonezya, Japonya ve Güney Kore'den bir ülke dönem başkanlığını alacak.
BU BİR FIRSAT!
Türk İş Uluslararası İlişkiler Uzmanı Uğraş Gök: Dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülke bu zirvede buluşuyor. Küresel ekonomiye bu zirvede bir yön vermeye çalışıyorlar. 20 ülkenin devlet başkanına ev sahipliği yapmak çok önemli. Türkiye’nin ev sahibi olarak avantajlı olacak. Hükümet 2015’deki zirvede prestij kazanmak için mevcut sorunları gidermeli. Zirve iş dünyası içinde bir fırsat. Çünkü zirvede dünyanın önde gelen iş örgütlerinin temsilcileri de yer alıyor ve yatırım fırsatları oluşuyor.
YENİ ANLAŞMALAR YAPILMALI
Prof.Dr. Hasan Köni: G-20’de serbest ticaret anlaşmaları kuruluyor. Bunlardan birine Türkiye’yi de dâhil etmeleri lazım çünkü dışarıda kalmamız gerekiyor. Zirve öncesinde bunların pazarlıkları yapılacak. G-20 zirvesi Türkiye için çok önemli. Misafir gelen adam biraz bulduğu yemekten yer. Burada biraz daha fazla markaja alma ve bastırma şansımız olacak. Bu kendi sahanda futbol oynamak gibi bir şey. Türkiye’nin yeni gümrük ve serbest anlaşmalarına gitmesi lazım.
TÜRKİYE SIKLIKLA ÖN PLANDA OLACAK
Uluslararası Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan: Dünyanın en gelişmiş ve en büyük üretim hacmine sahip 20 ülkesinin içinde olduğu bir oluşma Türkiye’nin koordinatör olması uluslararası arenada Türkiye’yi sıklıkla ön plana taşıyacak ve prestij anlamında fayda sağlayacak. Zaman zaman yapılacak olan toplantılara ev sahipliği yapmak doğrudan ve dolaylı olarak bir takım sonuçlar doğuracak. Bu zirve Türkiye ekonomisinin son 10 yıllık başarı öykülerini de dünyaya yansıtmak bakımından farklı bir fırsat kapısını da aralamış olacak. Uluslararası iş çevreleri ile Türkiye’deki iş çevreleri ile yakın temas olacak. Bu yakınlaşmalar ortaklıklar ve yatırımlar gibi son derece önemli gelişmeleri beraberinde getirecek.
SİNERJİ OLUŞTURACAK
SETA Ekonomi Direktörü Sadık Ünay: G-20 küresel finansal sistemi yönetmek anlamında en önemli platform. G-20’nin finansal yönetimle ilgili değil ekonominin diğer alanlarıyla da hatta sivil toplumla, iş dünyasıyla, işçi kesimiyle ilgili de açılımları var. Oldukça geniş kapsamlı bir platform. En üst düzeyde liderlerin bir araya gelip küresel ekonominin sıkıştığı noktalarda birlikte karar almalarını sağlayan önemli bir platform. Türkiye açısından da buranın dönem başkanlığını alınıyor olması özellikle son dönemde Türkiye’de açıklanan dönüşüm programlarını da dikkate alacak olursak oldukça doğru bir zamanlama ile oldu diyebiliriz. Hükümette bunu düşünerek bu takvime yetiştirmeye çalıştı. Türkiye bir yandan kendi dönüşümünü sağlamaya çalışacak yapısal dönüşüm ve onun somut adımlarını açıklayarak diğer taraftan da dünya ekonomisinde yaşanabilecek dönüşümlere liderlik edecek. 1 yıl içinde bu adımları koordine edecek. Kendi içeride attığı adımlarla G-20’de atacağı adımlar arasında bir sinerji oluşacak.
YORUMLAR