Üniversitemiz ve Türkiye Yazarlar Birliği İşbirliğiyle 'Yunus Söyler Dilimiz' Başlıklı Panel Düzenlendi
Güzel Türkçemizi Anadolu topraklarında mayalayan, çağlar öncesinden çağlar ötesine gönül diliyle seslenen Türkçenin en büyük ozanı Yunus Emre’nin vefatının 700. yılında Cumhurbaşkanlığımızın 2021 yılını ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ ilan etmesi münasebetiyle Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Türkiye Yazarlar Birliği Derneği (TYB) Kahramanmaraş Şubesi işbirliğiyle ‘Yunus Söyler Dilimiz’ başlıklı panel düzenlendi.
KSÜ youtube kanalından canlı olarak yayınlanan çevrim içi panelin açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.
KSÜ olarak kültür ve medeniyetimizin dinamiklerini, bizi biz yapan değerlerimizi canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak için çaba sarf ettiklerini belirten Rektör Can, “Nitelikli hekim, öğretmen, mühendis, işletmeci, ziraatçi yetiştirirken, kendi köklerinin, kendi dilinin, kendi kültür ve medeniyetinin bilincinde nesiller yetiştirmek için etkinlikler gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Yunus Emre’nin kültür ve medeniyetimize önemli katkılarının yanı sıra, güzel Türkçemize ruh kattığını ifade eden Rektör Can, “Yunus millettir, millet Yunus’tur. Yunus Anadolu, Yunus Türkiye’dir. Yunus’un sesinin yükseldiği yerde tefrika olmaz. Senlik benlik kalkar. Çünkü O birleyendir, birleştirendir, toplayandır, toparlayandır.” şeklinde konuştu.
Yunus Emre’nin şiirlerinde dile getirdiği birlik ve beraberliğe har zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğunu vurgulayan Rektör Can, “Yunus, milletinin mana rehberlerindendir. Yüzyıllar önce nasıl Tapduk Emre ‘Bizim Yunus’ demişse, her çağda insanımız ‘Bizim Yunus’ demeyi sürdürmüştür ve sürdürmeye de devam edecektir. Bu asil sahipleniş boşuna değil, çünkü O gerçekten bizimdir. Bizden olduğu kadar evrensel bir nazara da sahiptir. Derviş Yunus çağlar boyu sevgiyi dillendirmiş, insanlığı sulha, barışa, kardeşliğe, birlik ve beraberliğe çağırmıştır. Modern zamanlardaki kavgaları, kinleri, intikam duygularını, savaşları, işgalleri bitirmek için, dünyanın Yunus Emre’nin nefesine ihtiyacı vardır. Bugün çağın getirdiği buhranlardan kurtulmak için Yunus gönlüne ihtiyaç vardır. Savaşların yerini barışın alması için Yunus’un çağrısına ihtiyaç vardır. Aziz bir millet olarak bu topraklarda ebediyen yaşamak için Yunus’un diline, o güzel Türkçesine de ihtiyaç var.” dedi.
TYB Kahramanmaraş Şube Başkanı Fazlı Bayram ise programda emeği geçen herkese teşekkür ederek, programın hayır ve güzelliklere vesile olması temennisinde bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından KSÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü personeli ve TYB Kahramanmaraş Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Mehmet Yaşar’ın moderatörlüğündeki TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ile Edebiyatçı Mustafa Özçelik’in konuşmacı olarak yer aldığı panele geçildi.
Panelde ilk sözü alan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, ‘Anadolu’da Türkçenin Büyük Başlangıcı: Yunus Emre’ başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.
Yunus Emre şiirinin doğduğu dönem ve Yunus’un dilinin arka planına ilişkin bilgiler veren Mehmet Doğan, milletin Yunus’a sahip çıktığını ve ‘Bizim Yunus’ olarak benimsediğini söyledi.
Panel kapsamında şair-yazar ve edebiyatçı Mustafa Özçelik ise ‘Yunus’un Çağrısı’ başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Yunus Emre’nin yalnızca şiire indirgenmemesi gerektiğinin altını çizen Mustafa Özçelik, Yunus’un kendi dilinden okunarak, her yönüyle tanınması gerektiğini söyledi.
YORUMLAR