Vali Gül, "Gaziantep ve Türkiye'deki asıl mesele kalifiye personel yetersizliğidir"

Gaziantep Valiliği ile İşkur İl Müdürlüğü işbirliğinde, Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Gaziantep 6. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı açılış töreni gerçekleştirildi. Vali Gül, buruda yaptığı açıklamada Gaziantep’in ve Türkiye’nin asıl meselesinin kalifiye personel yetersizliği olduğunu söyledi.

Vali Gül, "Gaziantep ve Türkiye'deki asıl mesele kalifiye personel yetersizliğidir"
21 Aralık 2018 - 08:25

Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde “İstiklal ve İstihdamın Kalesi” ana temasıyla gerçekleştirilen fuarın açılış töreninde salondakilere hitabeden Vali Gül, Türkiye’nin de Gaziantep’in de en büyük meselesinin mesleksizlik meselesi olduğunu belirterek herhangi bir meslekte uzmanlaşma konusunda sayının çok az olduğunu ifade etti.

Vali Gül, “Gençlerimiz birçok işe talip oluyorlar ama mesleği olan herhangi bir alanda uzmanlaşmış insan sayımız çok az. Dolayısıyla işveren çalışacak personel, vatandaşımız da iş arıyor. Bunu çözmek için de velilerin çocuklarını meslek liselerine yönlendirmeleri gerekiyor. Böylelikle sorunumuzun önemli kısmını çözmüş oluyoruz” dedi.

Meslek liselerine giden öğrencilerin her yönüyle teşvik edilmesi gerektiğini de vurgulayan Vali Gül, “Öğrencilerin sosyal alanlarla, taşıması, beslenmesi hatta üniversite mezunları gibi askerlik haklarından yararlanmasıyla teşvik edilmesi lazım. Bunu yaparsak iş dünyasının aradığı personeli çok daha rahat bulmuş oluruz. Yine kreş konusunda da gerekli desteğin verilerek çalışan kadınların iş yerinde çalışırken çocuklarını bırakacak yerlerinin olması gerekiyor. Kadınların anne olmasının önündeki engelin, anne olurken de istihdama katılmak, iş dünyasına katılmanın önündeki engelin kalkması lazım. Bunu yaptığımızda birçok sorun kendiliğinden kalkmış olacaktır” şeklinde konuştu.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Türkiye’nin istihdam anlamında son 16 yılda büyük adımlar attığını ifade ederek, istihdam anlamında ikinci bir örneğinin olmadığını söyledi.

Uzunkaya, ”Türkiye’nin son dönemdeki başarısı ve dünya devletleri arasında ön plana çıkmasının hiç şüphesiz en somut örneklerinden birisi işsizlik ile mücadele adımlarıdır. Elbette bu başarı milletimizin başarısıdır” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Türkiye’nin genç nüfusunun arttığını ve bu genç nüfusa yeni istihdam alanlarının açılması gerektiğini söyledi. Gür, ”Almanya’nın eş nüfus olarak baktığımızda 3.3 milyon öğrencisi var. Yani Avrupa yaşlanırken, genç nüfus azaldığından istihdama ihtiyaç duymuyor. Ama biz Türkiye olarak yeni genç nüfus ile birlikte 7 milyon beyaz yakalıyı sahaya göndererek yeni bir istihdam alanlarına ihtiyaç duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise dünyada sürdürülebilir kalkınmanın konuşulduğunu anlatarak, “Vatandaşlarımızın eğitim hakkı, sağlık hakkı ve onların birinci sınıf vatandaş olarak istihdam hakkı bulunuyor. Onlara fırsat vermek en büyük görevimizdir. Artık dünyada sürdürülebilir kalkınma konuşuluyor. Artık yalnızca parayı yöneten değil. İnsanı merkeze alan bir kalkınma modelinin dünyayı inşa edeceği konuşuluyor. Gençler geleceğimiz diyoruz. Ama

gençleri mutlu bireyler olarak geleceğe hazırlamamız lazım. Hele de Gaziantep için yüksek teknolojiye geçmemiz gerektiği için gençleri buna uygun halde yetiştirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların akabinde gerçekleştirilen plaket takdim töreni sonrası Vali Gül ve il protokolü fuar alanında açılan stantları gezdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum