VYGANTAS VAREİKİS, TARİH ÖĞRENCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ
Litvanya Klaipeda Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Vygantas Vareikis, İbrahim Kafesoğlu anfisinde "Europe in Crisis, Where is The Peace? Baltic, Ukraine and Russia" isimli konferansında öğrencilerle bir araya geldi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünün misafiri olarak Kahramanmaraş’a gelen Litvanya Klaipeda Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Vygantas Vareikis, tarih bölümü ziyaret etti ve bir konferans verdi.
İbrahim Kafesoğlu amfisinde verdiğini konferansta öğrencilere bilgiler veren Prof. Dr. Vygantas Vareikis, Avrupa’da kriz, Barış nerede, Baltık, Ukrayna ve Rusya konulu konferansta “Biz zaten Suriye’de ve Irak’taki savaşların olmasını normal karşılıyoruz, çünkü Orta Doğu eskiden beri savaş halinde” şeklinde konuştu.
Vareikis, bu savaşların eskiden Avrupa’da olmayacağına inandıklarını ama şuanda Ukrayna’da 4 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve yarım milyonda mültecinin olduğunu söyledi. Ukrayna’daki bazı yerleri Suriye’ye benzeten Vygantas Vareikis konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Ukrayna’da bazı yerlerde çok ağır silahlar var. Bunu bir yıl öncesinde hayal etmek bile mümkün değil. Şuan Eski Çağlardaki savaşların benzerlerini yaşıyoruz. Ben elli yaşındayım, Sovyet Rusya’da dünyaya geldim. Büyükanne ve büyükbabamı hatırlıyorum onlar 2. Dünya savaşlarında çok acılar çekmişler. Biz elli yaşında olanlar en fazla ekonomik krizleri gördük. Rus ideolojisi tüm Avrupa için çok tehlikeli. Rusya Avrupa’da değil Asya’da da değil fakat ikisinin ortasında Avrasya bölgesinde. Neden? Böyle büyük devletleri nasıl bir araya getirirsiniz. Rusya çok büyük bir devlet. Türkiye Müslüman bir ülke ve kimlik sorunu olmayan bir ülke ve ekonomik olarak çok canlı bir ülke Türkiye. Türkiye’nin çok güçlü aile yapısı var. Bugünün Türkiye’si için en güçlü ana düşman Amerika olarak gözüküyor çünkü NATO var. Polonya ve Baltık devletleri de yine NATO’nun düşmanları çünkü bunlar Rusya’ya da karşılar”.
Konferans soru cevap şeklinde son buldu.
Konferansa, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Orhan Doğan, Tarih Bölüm Başkan Yardımcısı Mehmet Suat Bal, Doç. Dr. Mehmet Zait Yıldırım, Yrd. Doç. Dr. Cemil Bülbül, Yrd. Doç. Dr. Ercüment Yıldırım, Yrd. Doç. Dr. Erhan Alparslan, Araştırma Görevlileri Okay Pekşen, Ömür Yanar, Tülay Aydın, Aysel Erdoğan ve çok sayıda öğrenci katıldı.
(Haber:Ahmet GÜNEÇIKAN)
DERLEYEN:ÜLKÜ AKÇADAĞ
YORUMLAR