ZABUN, İŞ DÜNYASININ SORUNLARINI BAKAN PEKCAN'A SUNDU

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a bir rapor sunarak iş dünyasının sorunlarını ve çözüm önerilerini iletti.

ZABUN, İŞ DÜNYASININ SORUNLARINI BAKAN PEKCAN'A SUNDU
02 Ocak 2019 - 10:32

Gaziantep Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen ‘İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın sanayi ve ticaret hayatına ilişkin bilgiler vererek mevcut durumu, sorunlar ve çözüm yolları konusunda görüşlerini dile getirdi.

 

İş Dünyası İstişare Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ile bölge illerinin oda ve borsa başkanları ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.

 

KMTSO Başkanı Serdar Zabun ve KMTSO Meclis ve Meslek Komitesi üyelerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile istişare toplantısı öncesinde bir araya gelen bölge Oda ve Borsa başkanları dış ticaret, finansmana erişim, vergi gibi konularda iş dünyasının yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini ele aldılar.

İstişare toplantısında konuşan KMTSO Başkanı Zabun, yapılan yatırımlarla, Kahramanmaraş’ın tekstilde, metal mutfak eşyalarında, enerjide, gıdada, kağıt sanayiinde, çimento sektöründe lider konuma ulaştığını, 120 ülkeye ihracat yapan 300 ihracatçı şirketi, 150 bin kişilik istihdam ordusuyla Türkiye’nin ekonomisine güç kattığını belirtti.

 

Bakan Pekcan’a Kahramanmaraş’ta sanayi ve ticaret hayatına ilişkin bilgiler vererek mevcut durumu, sorunlar ve çözüm yolları konusunda görüşlerini bildiren Zabun, finansman konusunda yaşanan sorunlara değinerek, “Kur ve faiz artışlarından sonra bankalar, neredeyse hiç ilave limit tahsis etmedikleri gibi, mevcut limitlerin revizesini de çok zorlaştırmıştır. Ayrı bir kategoride değerlendirilmedikleri için, ihracat yapan şirketler de bundan olumsuz etkilenmektedir. İhracatçı firmaların, ihtiyaç duydukları nakit ve/veya gayrinakdi kredilerin tahsisinde, devlet bankaları daha fazla öne çıkmalıdır. Diğer yanda, tesislerin ekspertiz değeri raporlarında çok düşük bedeller çıkarılıyor. Bunun önüne geçilmesinde yarar bulunmaktadır. Bir başka husus, borç ödemelerinde döviz artışından bağımsız, yüksek kurdan hesaplama yapılması büyük sorun teşkil etmekte, borç ödemesiyle ilgili herhangi bir yapılandırma, taksitlendirme seçeneğinin bulunmaması şirketleri zor durumda bırakmaktadır. Şirketlerin banka borçlarının yeniden yapılandırılarak bir yıl ödemesiz dönem uygulanması çok yararlı olacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Eximbank kredi ve sigortalarında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini anlatan Zabun, mevcut faiz oranlarıyla üretici ve ihracatçı şirketlerin karlarının, bankalara ödenen faizlerle eridiğine dikkat çekti. Eximbank kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle şirketlerin yeterince finanse edilemediğini ifade eden Zabun, “Piyasada yaşanan finansman sıkıntısından dolayı satış vadelerinin oldukça uzun olması üretim yapan şirketleri işletme sermayesi açısından zora sokmaktadır”. dedi.

 

Eximbank kredileri için istenen teminat mektubu tutarlarının yüksek olduğuna değinen Zabun, Eximbank kaynaklarının güçlendirilmesi ve hızlı bir şekilde servis edilmesinin, ucuz işletme sermayesi sağlanması açısından önemine vurgu yaparak “Eximbank'ın daha fazla kredi verebilmesi, ihracatçı firmaların karlılıklarını olumlu etkileyecek ve dış pazarlarda daha fazla iş hacmi oluşturmasına imkan verecektir. KOBİ'ler, Eximbank nezdinde daha fazla destelenebilirse ticari hayat katkıları artacaktır.” dedi.

 

İplik ithalatına ek vergi getirilmesinin tekstil sektörünü rahatlatacak bir adım olacağının altını çizen Zabun, “İplikteki korunma tedbirlerinin sonlanmasıyla birlikte ülkemizde tekstil ithalatı artmaya devam etmektedir. Bunun önüne geçmek, rekabetçiliğimizin devam etmesi ve milli üreticileri gözetmek bakımından etkin bir ek vergi uygulamasına ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca, paslanmaz yassı çelik ithalatında uygulanan ek verginin kaldırılması çok yararlı olacaktır. Ana hammaddesi yassı çelik olan metal mutfak eşyaları sektörü, bu hammaddenin ithalatında uygulanan ek vergilerle rekabet gücünü kaybetmektedir. Sektörün, ihraç pazarlarını kaybetme noktasına getiren ek vergilerin iptali sektörü oldukça rahatlatacak ve ülke ekonomisine katkısını güçlendirecektir.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum